«Πρέπει να δοθούν αυξήσεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Θοδωρής Βάρδας, επισημαίοντας πως η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, όχι μόνο δεν βοηθάει σε τίποτα την οικονομία, αλλά αντίθετα δημιουργεί προβλήματα.
Μιλώντας στο ρ/σ Real FM, σημείωσε πως μια τέτοια αλλαγή «αυξάνει την ύφεση και μειώνει την αγοραστική δύναμη».
Αφού επισήμανε πως ο πληθωρισμός έχει ήδη ξεπεράσει το 5,3% λόγω των φορολογιών που έχουν μπει, υπογράμμισε πως «το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι οι υψηλοί μισθοί ούτε η ελληνική ανάπτυξη μπορεί να στηριχθεί σε χαμηλό εργατικό κόστος». «Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πως δεν υπάρχει ζήτηση και αναπτυξιακή προσπάθεια» συνέχισε.
Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, αν δεν συμφωνούν οι εργαζόμενοι.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της: «Το μνημόνιο δεν είναι ευαγγέλιο. Πολλά από αυτά τα οποία ζητάει είναι λάθος. Έχουμε την αίσθηση λοιπόν ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαπραγματευτεί. Η κυβέρνηση υπέγραψε ό,τι της παρουσιάσανε μπροστά».
Ερωτηθείς για τη στάση του ΣΕΒ σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, διαχώρισε τη θέση του ΣΕΛΠΕ. Όπως ανέφερε, οι βιομήχανοι ελπίζουν σε χαμηλό εργατικό κόστος διότι με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να βελτιώσουν την παραγωγής τους. «Εμείς δεν πιστεύουμε πλέον ότι η ανάπτυξη της χώρας μπορεί να στηριχθεί στο χαμηλό εργατικό κόστος γιατί θα 'πρεπε το μεροκάματο να πάει 200 και 300 ευρώ, πράγμα το οποίο είναι αδύνατο να γίνει στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε το Μαρόκο, την Τυνησία ή τη Βουλγαρία» πρόσθεσε.
Ανέφερε μάλιστα πως οι βιομήχανοι και όλες οι παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα «ότι πρέπει να παράγουν καινοτομικά προϊόντα τα οποία δεν στηρίζονται πάνω στο χαμηλό εργατικό κόστος αλλά στην τεχνολογία και στην ευρηματικότητα του προϊόντος».