Γ. Κασιμάτης: Δύσκολη η απορρόφηση της νέας αύξησης του ΦΠΑ

Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010 18:35

Δύσκολη έως αδύνατη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιώργος Κασιμάτης, την απορρόφηση της νέας αύξησης των συντελεστών του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας (ΦΠΑ).

Όπως αναφέρει ο κ. Κασιμάτης, πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση μέσα σε λίγους μήνες, γεγονός που καθιστά πλέον αδύνατη την απορρόφηση σε μια εποχή μάλιστα που τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων αυξάνονται καθημερινά.

«Πολύ πρόσφατα είχαμε αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. κατά δύο μονάδες. Και άλλες δύο από αύριο, σύνολο τέσσερις. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν δυνατότητες και ιδιαίτερα στον κλάδο του χονδρεμπορίου και της μεταποίησης για απορρόφηση και μάλιστα για δεύτερη φορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει παράλληλα, την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών λόγω της ανατίμησης του δολαρίου με αποτέλεσμα, όπως λέει, το κόστος λειτουργίας μιας μικρομεσαίας επιχείρησης να έχει γίνει πλέον δυσβάσταχτο.

«Φοβάμαι ότι οι ανατιμήσεις από αύριο θα είναι αναπόφευκτες και μοιραία θα επέλθουν σε προϊόντα που έχουν άμεση συνάρτηση με το βιομηχανικό κόστος», υπογραμμίσει.

Σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη, «θα πρέπει να υπολογίσουμε και τις αυξήσεις της ΔΕΗ, που για μια ακόμα φορά προκαλούν επιβάρυνση και μάλιστα αναδρομικά, με την αύξηση του Φ.Π.Α στους λογαριασμούς, ακόμα και των δημοτικών τελών, που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να στενεύουν απελπιστικά τα περιθώρια απορρόφησης όποιων επιβαρύνσεων. Και φυσικά το κόστος των καυσίμων, που αυξάνονται για μια ακόμη φορά αύριο, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτική τη λειτουργία μιας επιχείρησης που βασίζεται στα καύσιμα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα