Αντιπολίτευση: Απειλή για την ανάπτυξη η νέα αύξηση του ΦΠΑ

Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2010 16:20
UPD:16:27

Τους κινδύνους για την ανάπτυξη που εγκυμονεί η νέα αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες επισημαίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τους καταναλωτές από το νέο κύμα ακρίβειας» εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να αφήνει τον καταναλωτή έρμαιο στις ορέξεις τού κάθε κερδοσκόπου, που λυμαίνεται την ελληνική αγορά».

«Αποφράδα ημέρα για το λαό», χαρακτήρισε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα την 1η Ιουλίου -ημέρα που τέθηκαν σε ισχύ οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ- επισημαίνοντας ότι το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων θα μειωθεί κατά 30% από τις ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.

Όπως υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, η νέα αύξηση του ΦΠΑ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντιλαϊκών και βάρβαρων μέτρων, εκτιμώντας παράλληλα ότι το χρέος της χώρας δεν πρόκειται να μειωθεί.

«Οι εργαζόμενοι οδηγούνται στη μαζική φτώχεια για να στηριχθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Από τη μία μεριά δραστική συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος και από την άλλη νέες αυξήσεις των τιμών σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ. Αυτά είναι τα έργα της κυβέρνησης. Τα ψέματά της έχουν κοντά ποδάρια. Η πολιτική της φτωχαίνει το λαό για χάριν της πλουτοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Περισσός.

«Είμαστε οι μόνοι που μέσα στην Βουλή ζητήσαμε αντί να αυξηθεί ο ΦΠΑ να μειωθεί. Η αύξηση σημαίνει στέγνωμα της αγοραστικής δύναμης. Ως εκ τούτου, τορπιλίζεται η οποιαδήποτε απόπειρα για ανάπτυξη», παρατήρησε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Η κυβέρνηση πυροδοτεί νέο, ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για δεύτερη εμπρηστική αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ μέσα σε ένα εξάμηνο.

«Τα ακραία νεοφιλελεύθερα κυβερνητικά μέτρα, που εξαθλιώνουν με πρωτοφανή ταχύτητα και βιαιότητα τα ελληνικά νοικοκυριά και τα εισοδήματά τους, μοιάζουν να μην έχουν τέλος», αναφέρει σε ανακοινωσή του και συμπληρώνει: «Εν μέσω του τεράστιου κύματος αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας που επικρατεί σήμερα στην ελληνική οικονομία - δημιούργημα των μονεταριστικών πολιτικών του κουαρτέτου κυβέρνησης, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ- η κυβέρνηση προχωρά στη δεύτερη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ μέσα σε λίγους μήνες, εκτινάσσοντας την ακρίβεια και βάζοντας την οικονομική ταφόπλακα στα εισοδήματα των εργαζομένων».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ οι μεγάλες επιχειρήσεις για μία ακόμη φορά δεν θα πληγούν, καθώς θα συμψηφίσουν τον ΦΠΑ, δυνατότητα όμως που δεν έχουν ούτε οι μισθωτοί, ούτε οι άνεργοι, ούτε οι συνταξιούχοι, δηλαδή τα τμήματα εκείνα της κοινωνίας που αποτελούν τον μόνιμο στόχο των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα