Κέρδη του χαλκού στην Ασία

Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2010 06:06
UPD:06:19

Ανοδικά κινήθηκε ο χαλκός στην Ασία, περιορίζοντας την τρίτη εβδομαδιαία πτώση του σε έξι εβδομάδες, καθώς η υποχώρηση του δολαρίου και η άνοδος των μετοχών εξισορρόπησαν τις ανησυχίες για την συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Το βιομηχανικό μέταλλο για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο έως 2,1% φθάνοντας στα 6.459,75 δολ. ο μετρικός τόνος στο London Metal Exchange (LME) και διαπραγματεύθηκε στα 6.450 δολ. η ουγγιά στις 10:16 π.μ. στη Σαγκάη. Τα συμβόλαια του χαλκού υποχώρησα έως 5% αυτήν την εβδομάδα. Ανοδο 1,1% σημείωσε το αλουμίνιο φθάνοντας στα 1.947 δολ. ο τόνος και ο ψευδάργυρος σημείωσε άνοδο 2,1% φθάνοντας στα 1.777 δολ. ο τόνος.

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο μεταξύ των έξι κυριότερων νομισμάτων καθώς τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και μείωση της απασχόλησης. Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικές μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής μετά τη συμφωνία που έκλεισαν οι μεταλλουργίες με την κυβέρνηση της Αυστραλίας για τη φορολόγησή τους.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τις δύο μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης μετάλλων στον κόσμο, αυξήθηκε τον Ιούνιο με χαμηλότερο ρυθμό, έδειξαν τα στοιχεία αυτήν την εβδομάδα. Ο χαλκός που χρησιμοποιείται στις κατασκευές και στις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών φθάνοντας στα 6.037,50 δολ. ο τόνος στις 7 Ιουνίου, εν μέσω ενδείξεων ότι η αύξηση των ελλειμμάτων σε Ελλάδα και Ισπανία ενδέχεται να βλάψουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Ο χαλκός για παράδοση Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο έως 1,3% φθάνοντας στα 51.680 γιουάν (7.626 δολ.) ο τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης και προσφάτως διαπραγματεύθηκε στα 51.630 γιουάν ο τόνος. Ο μόλυβδος για παράδοση σε τρεις μήνες στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,6% φθάνοντας στα 1.745 δολ. ο τόνος, το νικέλιο ισχυροποιήθηκε 1,1% φθάνοντας στα 19.200 δολ. ο τόνος και ο κασσίτερος σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 16.950 δολ. ο τόνος.

Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ πέτυχε συμφωνία με τις μεταλλουργίες για τη φορολογία των νέων πηγών. Ο φόρος θα είναι 30% για το σιδηρομετάλλευμα και τον άνθρακα, ενώ η φορολογία για το πετρέλαιο και το αέριο θα είναι 40%, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Ο προκάτοχος του πρωθυπουργικού θώκου Κέβιν Ραντ είχε προτείνει φορολογία 40% για όλες τις πηγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα