ΤτΕ: Αύξηση των μέσων επιτοκίων καταθέσεων και δανείων

Το Μάιο
Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2010 13:39

Αύξηση παρουσίασαν γενικά τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων το Μάιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αύξηση παρουσίασαν γενικά τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων το Μάιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Εξαίρεση αποτέλεσαν τα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς και το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, που παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα.

Αντιθέτως, το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό άνω του 1 και έως 5 έτη υποχώρησε.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο το Μάιο στο 0,42% (Απρίλιος 2010: 0,43%), ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρουσίασε οριακή άνοδο 2 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,38%. Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε περαιτέρω σημαντική άνοδο 44 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,42%. Το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos) σημείωσε περαιτέρω άνοδο (κατά 9 μ.β.) και διαμορφώθηκε στο 0,56%.

Όσον αφορά τα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) σημείωσε οριακή μείωση 2 μ.β στο 13,92%. Το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρουσίασε περαιτέρω άνοδο το Μάιο του 2010 κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,29%.

Σημαντική περαιτέρω άνοδο (κατά 35 μ.β.) παρουσίασε το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1 έτος και για μικρά σχετικώς ποσά (δάνεια μέχρι 1 εκ. ευρώ), που διαμορφώθηκε στο 5,56%.

Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων για μεγάλα σχετικώς ποσά (δάνεια άνω του 1 εκ. ευρώ), το οποίο αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,77%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,36%, ενώ αντίθετα το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό από 1 μέχρι και 5 έτη παρουσίασε πτώση κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε το Μάιο του 2010 στο 4,73%.

Ενισχύθηκαν τα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων

Σύμφωνα με την ΤτΕ, άνοδο σημείωσαν το Μάιο τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων, ενώ μικτή εικόνα παρουσίασαν αυτά που εφαρμόζονται στα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών δανείων.

Ειδικότερα, τόσο το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη όσο και το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις, παρουσίασαν άνοδο το Μάιο του 2010 (κατά 23 και 19 μ.β. αντίστοιχα) και διαμορφώθηκαν στο 2,91% και 2,56% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρουσίασε μικρή πτώση κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,82%, ενώ το επιτόκιο της αντίστοιχης διάρκειας δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρουσίασε μικρή άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,04%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα