Ρουμανία: «Πράσινο» από ΔΝΤ για τη νέα δόση του δανείου

Σάββατο, 03 Ιουλίου 2010 11:09

¶λλη μία δόση του δανείου προς τη Ρουμανία, ύψους 913,2 εκατ. ευρώ (1,1 δισ. δολάρια) αποδέσμευσε την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εγκρίνοντας τα κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Η αποδέσμευση της νέας δόσης καθυστερούσε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας, την 25η Ιουνίου, που κατέρριψε, ως αντισυνταγματική, την κυβερνητική απόφαση να μειωθούν κατά 15% οι συντάξεις εντός 2010 στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που λαμβάνει.

Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε σημαντικό πλήγμα για το πακέτο μέτρων λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ, με το οποίο προσπαθεί να αντεπεξέλθει στη βαθιά ύφεση που αντιμετωπίζει η χώρα εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης.

Την επόμενη ημέρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυξάνει το ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες στο 24% (από 19%), για να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και να λάβει τη δόση του δανείου του ΔΝΤ, που χαρακτήρισε κρίσιμη. Η αύξηση του ΦΠΑ εφαρμόστηκε την Πέμπτη.

Η συμφωνία του Βουκουρεστίου με το Ταμείο, που συνήφθη τον Μάιο του 2009, έχει ύψος περίπου 13,6 δισ. ευρώ (17,1 δισ. δολάρια). Η νέα δόση αυξάνει τα συνολικά δάνεια που έχουν δοθεί στα περίπου 10,7 δισ. ευρώ (13,5 δισ. δολάρια), σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η Ρουμανία έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών και άλλα μέτρα με στόχο να μειώσει το έλλειμμα στο 6,8%, από 7,2%.

Μετά από πολυετή σταθερή ανάπτυξη, η χώρα εισήλθε σε ύφεση το 2009, και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μειώθηκε κατά 7,2%.

Το ρουμανικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,5% το 2010.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα