Τη διαβεβαίωση πως «οι θυσίες του ελληνικού λαού αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο» δίνει ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, τονίζοντας πως «υπάρχει φως στο τούνελ».
Ερωτηθείς, με αφορμή τα σκληρά μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο της χώρας με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν «ό,τι χάνει σήμερα ο εργαζόμενος υπάρχει περίπτωση να αρχίζει να το κερδίζει ξανά μέσα στην κυβερνητική θητεία», ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Οι θυσίες του λαού ήδη πιάνουν τόπο. Είμαστε στο σωστό δρόμο (...) Θα περάσουμε όλοι μέσα από δυσκολίες όμως στόχος μας -και εκεί θα κριθούμε εντέλει- είναι στο τέλος της τετραετίας ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει ασφάλεια και δικαιώματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είναι».
Ο Πρωθυπουργός συνεχίζοντας διευκρινίζει πως η πολιτεία θέλει να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, βελτιώνοντας την καθημερινότητα «τόσο στα πιο μικρά όσο και στα μεγαλύτερα που απασχολούν τον καθένα μας». «Προϋπόθεση είναι να χτίσουμε μια βιώσιμη οικονομία που μπορεί να εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή για όλους» προσθέτει.
Επιρρίπτοντας εκ νέου την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία στην κυβέρνηση της ΝΔ, επαναλαμβάνει πως οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνησή του «δεν ήταν επιλογή, ήταν αναγκαιότητα για να επιζήσουμε ως χώρα και είναι το τίμημα της αβάσταχτης κληρονομιάς μας».
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, επί διατάξεων του οποίου βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να διατυπώνουν ενστάσεις, εκφράζει εμπιστοσύνη προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και επισημαίνει τη σημασία του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «παίζεται η τύχη της χώρας». Απευθυνόμενος και στην αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως «η υπερψήφιση του ασφαλιστικού έχει χαρακτήρα ψήφου ευθύνης από όλους τους βουλευτές απέναντι στην ελληνική κοινωνία αλλά και στις επόμενες γενιές».
Επιπλέον, καθιστά σαφές ότι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι «όλοι οι μισθωτοί να ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο, είτε εργάζονται στο Δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα», δεδομένου ότι πρόκειται για την «τομή, που βοηθάει στην εξοικονόμηση δαπανών και στον εξορθολογισμό του συστήματος».
Σε ό,τι αφορά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου, δηλώνει πως το Συνέδριο «έχει συγκεκριμένη θεσμοθετημένη αρμοδιότητα και εν προκειμένω εκφράζει μη δεσμευτική γνώμη», την οποία η κυβέρνηση θα μελετήσει και θα λάβει σοβαρά υπ' όψιν της.
Ο Πρωθυπουργός εμμένει στην αρχική του τοποθέτηση ότι «λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν» και διευκρινίζει πως «υπήρχαν, αλλά κατασπαταλήθηκαν στη διαφθορά, την αδιαφάνεια, το κομματικό κράτος, τις πελατειακές σπατάλες, τα κάθε λογής συμφέροντα» και «υπάρχουν, αλλά κληρονομήσαμε ένα κράτος, που δεν φορολογούσε τον πραγματικό πλούτο, γιατί έκανε τα στραβά μάτια εδώ κι εκεί. (...). Η πικρή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα καταχρεωμένο κράτος, ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και αυτό αναγκαστικά άλλαξε τα σχέδιά μας».
Εντοπίζει στη διαφθορά τη ρίζα του προβλήματος και γι' άλλη μια φορά δηλώνει: «Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου πίσω από ποια πολιτική σημαία κρύβονται αυτοί που ενέδωσαν στον πειρασμό της διαφθοράς. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζοντας πως «το μόνο που μας απασχολεί όλους μας είναι η δουλειά μας, οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στη χώρα, ώστε σύντομα να νιώσουν όλοι πολίτες σιγουριά και ασφάλεια».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα «Το Βήμα», η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (35,2%) θεωρεί τις νέες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αναγκαίες, αλλά άδικες. Πάντως, το 29,6% ζητά την άμεση απόσυρσή τους, ενώ το 19% τις χαρακτηριστίζει καταστροφικές.
ΣΥΡΙΖΑ: Η καταδίκη των συνταξιούχων σε εξαθλίωση δεν είναι πράξη ευθύνης
Σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του κ. Παπανδρέου για το ασφαλιστικό, ο κ. Δημήτρης Στρατούλης από το ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «η κατάλυση του Συντάγματος και η καταδίκη των νέων σε εργασιακές συνθήκες δουλείας, των συνταξιούχων σε εξαθλίωση και των μητέρων σε ταλαιπωρία δεν είναι πράξη ευθύνης αλλά έγκλημα διαρκείας σε βάρος του λαού και της χώρας».
Μάλιστα καλεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο υποστηρίζοντας πως αυτό «θα καταδικάσει την ελληνική κοινωνία στη βαρβαρότητα».