Ε.Ε.: Η «μαύρη» λίστα των αεροπορικών εταιρειών

Τρίτη, 06 Ιουλίου 2010 13:11

Η εταιρεία Blue Wing Airlines του Σουρινάμ είναι ένας από τους αερομεταφορείς στους οποίες έχει επιβληθεί πλήρης απαγόρευση πτήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποίησε τον κατάλογο των αεροπορικών εταιρειών στις οποίες έχει επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να συμπεριλάβει έναν αερομεταφορέα από το Σουρινάμ και να επεκτείνει τους περιορισμούς λειτουργίας που επιβλήθηκαν στον αερομεταφορέα Iran Air.

Επιπροσθέτως, δύο αερομεταφορείς της Ινδονησίας αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο των αεροπορικών εταιρειών στις οποίες έχει επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων.

Με αυτή την δέκατη τέταρτη επικαιροποίηση, ο αερομεταφορέας Blue Wing Airlines του Σουρινάμ περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αεροπορικών εταιρειών στις οποίες έχει επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων μετά τη λήψη μέτρων από κράτος μέλος συνεπεία σειράς δυστυχημάτων που σημειώθηκαν στον εν λόγω αερομεταφορέα και σοβαρών ελλείψεων που διαπιστώθηκαν κατά τις επιθεωρήσεις διαδρόμου των αεροσκαφών του.

Με βάση τα αποτελέσματα της επίσκεψης στο Ιράν, η οποία διεξήχθη από την Επιτροπή με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) με σκοπό τον έλεγχο της εφαρμογής από την Iran Air των μέτρων που εξαγγέλθηκαν στην τελευταία επιτροπή για την ασφάλεια των αερομεταφορών τον Μάρτιο του 2010 από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Ιράν και τον αερομεταφορέα, η επιτροπή για την ασφάλεια των αερομεταφορών υποστήριξε ομόφωνα την επέκταση των περιορισμών λειτουργίας που επιβλήθηκαν στην Iran Air, προκειμένου να απαγορευθούν εντός της ΕΕ οι πτήσεις του στόλου των αεροσκαφών της Airbus A-320 και Boeing B-727 και B-747.

Η Επιτροπή θα εξακολουθεί να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις επιδόσεις της αεροπορικής εταιρείας μέσω των αποτελεσμάτων των επιθεωρήσεων διαδρόμου των αεροσκαφών της που επιτρέπεται να εκτελούν πτήσεις εντός της ΕΕ και θα εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις της με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Ιράν προκειμένου να εξεύρει βιώσιμες λύσεις για τα διαπιστωθέντα προβλήματα ασφάλειας, όπου αυτό είναι εφικτό μέσω παροχής τεχνικής βοήθειας.

Με την παρούσα επικαιροποίηση η Επιτροπή έχει επίσης αναγνωρίσει τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν στην εποπτεία που ασκήθηκε από τις αρμόδιες αρχές της Ινδονησίας. Οι εν λόγω βελτιώσεις επέτρεψαν στην επιτροπή για την ασφάλεια των αερομεταφορών να στηρίξει την αφαίρεση από τον κατάλογο δύο ινδονησιακών αερομεταφορέων: Metro Batavia και Indonesia Air Asia.

Παρομοίως, η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόοδο που σημείωσε η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Γκαμπόν στην εφαρμογή του σχεδίου διορθωτικών μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση των ελλείψεων που διαπιστώθηκαν από τη ΔΟΠΑ, και αποφάσισε να επιτρέψει στον αερομεταφορέα Afrijet – ο οποίος επιτρέπεται να εκτελεί πτήσεις υπό περιορισμούς εντός της ΕΕ – να προσθέσει ένα άλλο αεροσκάφος στον στόλο που χρησιμοποιεί στις εν λόγω πτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της επικαιροποίησης, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Αλβανίας καλείται επειγόντως να εντατικοποιήσει την εποπτεία που ασκεί σε όλους τους αερομεταφορείς και να συνεχίσει να εφαρμόζει το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), να δώσει προτεραιότητα σε εκείνους τους τομείς που εγείρουν προβλήματα ασφαλείας και να επιταχύνει την ανάπτυξη των τεχνικών και διοικητικών ικανοτήτων της.

Σήμερα ο κοινοτικός κατάλογος περιλαμβάνει τέσσερεις αερομεταφορείς στους οποίες έχει επιβληθεί πλήρης απαγόρευση πτήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ariana Afghan Airlines του Αφγανιστάν, Blue Wing Airlines του Σουρινάμ, Siem reap Airways International της Καμπότζης και Silverback Cargo Freighters της Ρουάντα. Όλοι οι αερομεταφορείς 17 χωρών – συνολικά 278 εταιρείες – υπόκεινται σε απαγόρευση εκτέλεσης πτήσεων: της Αγκόλας, του Μπενίν, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, του Τζιμπουτί, της Ισημερινής Γουινέας, της Γκαμπόν (εξαιρουμένων τριών αερομεταφορέων που εκτελούν πτήσεις υπό περιορισμούς και όρους), της Ινδονησίας (εξαιρουμένων έξι αερομεταφορέων για τους οποίους έχουν αρθεί πλήρως οι περιορισμοί), του Καζακστάν (εξαιρουμένου ενός αερομεταφορέα ο οποίος εκτελεί πτήσεις υπό περιορισμούς και όρους), της Δημοκρατίας της Κιργιζίας, της Λιβερίας, των Φιλιππίνων, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Σιέρρα Λεόνε, του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, του Σουδάν, της Σουαζιλάνδης και της Ζάμπιας. Σε εννέα αερομεταφορείς έχει επιτραπεί η εκτέλεση πτήσεων υπό περιορισμούς και όρους: Air Koryo της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, TAAG Angola Airlines, Air Astana του Καζακστάν, Iran Air του Ιράν, Gabon Airlines, Afrijet και SN2AG της Γκαμπόν, Air Service Comores και Ukrainian Mediterranean Airlines της Ουκρανίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα