Πραγματική ανάπτυξη σε δύο χρόνια «βλέπει» η ΥΠΟΙΑΝ

Τρίτη, 06 Ιουλίου 2010 16:22
UPD:18:37

Αγορανομική διάταξη για «καθαρές τιμές» στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπέγραψε σήμερα η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη, με την οποία –όπως είπε, επιβάλλεται η διαφάνεια στις συναλλαγές προμηθευτών και λιανεμπόρων.

Η υπουργός τόνισε ότι στις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο για την πάταξη του πληθωρισμού και τη μείωση των πιθανοτήτων σύστασης καρτέλ στην αγορά εντάσσεται και η υπογραφή της σχετικής αγορανομικής.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η κ. Κατσέλη εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η οικονομία μας θα βγει από τη στενωπό στην οποία βρίσκεται με κοινή προσπάθεια, ενώ σημείωσε ότι «αν θέλαμε τα μέτρα να έχουν αποδώσει με ανάταξη της οικονομίας και με εμφάνιση αναπτυξιακών ενδείξεων θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πριν από δύο με τρία χρόνια».

Λ. Κατσέλη: Στήριξη της ποιοτικής και αποτελεσματικής παραγωγής στον τόπο μας

Λ. Κατσέλη: Στήριξη της ποιοτικής και αποτελεσματικής παραγωγής στον τόπο μας

«Σήμερα πασχίζουμε από τώρα για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη σε δύο χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός υπενθύμισε ότι στόχος είναι η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ να φτάσει στο 15% στο τέλος του έτους και γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί σχέδιο αναπτυξιακών παρεμβάσεων για τη Θεσσαλονίκη, όπως αυτό που ανακοινώθηκε ήδη για την Δυτική Αθήνα.

Επιπλέον ανέφερε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο με στόχο να έχει ψηφιστεί πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πάντως, η κ. Κατσέλη διευκρίνισε ότι για τα επόμενα τρία χρόνια θα εξακολουθήσουν να εγκρίνονται χρηματοδοτήσεις με βάση τον παλαιό νόμο, αλλά σταδιακά θα αυξάνονται οι εγκρίσεις από το νέο.

Κάνοντας αναφορά στις μεγάλες επενδύσεις που έχουν «παγώσει», η υπουργός σημείωσε ότι ήδη έχουν ξεμπλοκαριστεί έργα 1 δισ. ευρώ από το σύνολο των 20 δισ. που μένουν μπλοκαρισμένα.

Σχετικά με τα κλειστά επαγγέλματα η υπουργός ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει απλοποιηθεί η διαδικασία για τα τεχνικά επαγγέλματα, ενώ προωθείται και η αναμόρφωση του νόμου που αφορά στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Προχωράει και ο νόμος για την αδειοδότηση εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία με στόχο να καταργηθούν στάδια της διαδικασίας που σήμερα προϋποθέτει την έκδοση 49 αδειών.

Ακόμη, η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε και στο Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο, όπως είπε, από 1 Σεπτεμβρίου θα συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τέλος, μιλώντας για την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων ανέφερε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αναδειχθεί η χώρα μας σε κέντρο στρατηγικών συμμαχιών για όλη τη γύρω περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Βορείου και Ανατολικής Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Γνωστοποίησε επίσης ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει με την Κίνα και την Cosco το Σεπτέμβριο θα υπάρξει ενημέρωση των επιχειρηματιών στην Κίνα από το Invest in Greece για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στη γύρω περιοχή με στόχο την ανάδειξη στρατηγικών συμμαχιών για την τοποθέτησή μας σε νέες αγορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα