ΕΕ: Ορισμένα κράτη μέλη επωφελούνται από την ύπαρξη φορολογικών παραδείσων

Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2010 16:17

Για κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επωφελούνται της ύπαρξης των φορολογικών «παραδείσων» και των offshore εταιρειών, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσει, έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα φορολογίας, τελωνειακής ένωσης, ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης Αλγκίρντας Σεμέτα μετά από σχετική παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου.

Κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων προς την Επιτροπή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Σεμέτα σημείωσε ότι ορισμένα κράτη έχουν ιδιαίτερες επιφυλάξεις στην περαιτέρω ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους επονομαζόμενους «φορολογικούς παραδείσους» με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η πάταξη της φοροδιαφυγής από πολίτες των κρατών μελών που δημιουργούν τραπεζικούς λογαριασμούς ή υπεράκτιες εταιρείες σε τρίτες χώρες προκειμένου να αποκρύψουν εισοδήματα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει στο Συμβούλιο πρόταση συμφωνίας με το Λίχτενσταϊν για την αντιμετώπιση της απάτης και των παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ επιζητά και την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελβετία, την Αγκόλα, τον Σαν Μαρίνο και το Μονακό. Μάλιστα, το παράδειγμα συνεργασίας με το Λίχτενσταϊν, εφόσον ευοδωθεί, θα αποτελέσει πρότυπο παράδειγμα συνεργασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο κ. Παπανικολάου υποστήριξε ότι τα κράτη μέλη μόνο με τους δικούς τους μηχανισμούς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και επομένως η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, «αυτής της μορφής η φοροδιαφυγή επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στην ανάπτυξη και δημιουργεί ροές κεφαλαίων όχι με κριτήριο την απόδοσή τους αλλά την αποφυγή φορολόγησής τους».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η «χαλαρή» πολιτική των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας στο θέμα ελέγχου των καταθέσεων καθιστούν λιγότερο ελκυστικούς τους φορολογικούς παραδείσους και διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που διαφεύγουν σε αυτούς, ωστόσο, είναι αμφίβολο κατά πόσο μια τέτοια πολιτική θα είχε το ίδιο επιτυχημένα αποτελέσματα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν αποδοτικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Σεμέτα τόνισε πως οι φοροδιαφεύγοντες, δυστυχώς, βρίσκουν τρόπους να προσαρμόζονται στις αλλαγές των ευρωπαϊκών κανόνων και γι' αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την Ομάδα ελέγχου του Κώδικα Δεοντολογίας που βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές: τη διαφάνεια, την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ε.Ε. και τρίτων κρατών και το δίκαιο φορολογικό ανταγωνισμό.

Στη βάση της αμοιβαιότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να προωθήσει τον συγκεκριμένο κώδικα προς τρίτα κράτη προκειμένου να διευκολυνθεί ο εντοπισμός ευρωπαϊκών κεφαλαίων που φοροδιαφεύγουν στο εξωτερικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα