Κερδισμένες οι κρατικές πετρελαϊκές από το Deepwater Horizon

Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2010 17:46
REUTERS/LYLE W. RATLIFF

Τις ισορροπίες στη διεθνή σκακιέρα των πετρελαϊκών εταιρειών ενδέχεται να διαταράξει η διαρροή στην πετρελαιοπηγή της BP στον Κόλπο του Μεξικού. Σύμφωνα με το Reuters, θα ευνοηθούν οι εθνικές εταιρείες πετρελαιοειδών λόγω της αύξησης του κόστους και μείωσης της επιρροής των μεγαλύτερων και ανεξάρτητων παραγωγών.

Την καταστροφή του Deepwater Horizon διαδέχθηκε ένα εξάμηνο μορατόριουμ για τις υπεράκτιες εξορύξεις πετρελαίου και η επιβολή πολύ αυστηρότερων κανονισμών σχετικά με την υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου. Οι νέες αυτές εξελίξεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους για τις πολυεθνικές πετρελαϊκές, ενώ τα κράτη που διαθέτουν κοιτάσματα πετρελαίου θα μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις πετρελαίου με καλύτερους όρους από τις πολυεθνικές εταιρείες.

Είναι πιθανό οι πολυεθνικές πετρελαϊκές να αναγκαστούν να μοιραστούν την τεχνογνωσία και την τεχνολογία τους με τις κρατικές εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε υπεράκτιες πετρελαιοπηγές, από τις οποίες προέρχεται ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

«Οι κυβερνήσεις θα μπορούν να πατήσουν πόδι και να απαιτήσουν να συμμετέχουν σε κοινοπραξίες όπου θα μοιράζονται την τεχνολογία [των πολυεθνικών] για να δεχθούν να χορηγήσουν άδειες», σχολιάζει ο Μάικ Γουίτνερ, κορυφαίο στέλεχος της Societe Generale. «Οι καινούργιες περιοχές με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου είναι η Κασπία, ο Κόλπος του Μεξικού, η Βραζιλία και η Δυτική Αφρική –οι τρεις εκ των οποίων διαθέτουν κοιτάσματα βαθέων υδάτων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα