ΔΝΤ: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

«Μικρός» ο κίνδυνος διπλής ύφεσης
Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2010 10:34
REUTERS/TYRONE SIU

Προς τα πάνω αναθεώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2010, επικαλούμενο τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ασία και την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ.

Προειδοποίησε πάντως ότι η κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη αποτελεί μεγάλη απειλή για την ανάκαμψη και πλήττει τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Ο διεθνής οργανισμός θεωρεί, ωστόσο, εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα, σε έκθεσή του που δημοσιοποίησε χθες το ΔΝΤ αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος σε 4,6% από 4,2% που ήταν τον Απρίλιο. Επίσης, διατήρησε αμετάβλητη στο 4,3% την εκτίμησή του για την ανάπτυξη το 2011.

Το 2009 η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,6% εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

«Αυτό που έχει συμβεί στην Ευρώπη είναι πιθανό να επιβραδύνει την πορεία προς την ανάκαμψη σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να έχει συμβεί, ωστόσο πιστεύω ότι οι πιθανότητες μιας διπλής ύφεσης είναι πολύ μικρές. Όπως γνωρίζετε, προβλέπουμε αρκετά ισχυρή ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία φέτος», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα