Τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 20 δισ. ευρώ, στο οποίο θα μπορούν να προσφύγουν σε περίπτωση νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, συζητούν μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης, όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ιταλικής UniCredit στους Financial Times.
Σύμφωνα με τον Αλεσάντρο Προφούμο, το ταμείο αυτό θα επέτρεπε στις τράπεζες να μην έχουν ανάγκη τη βοήθεια των κυβερνήσεων και να αποφύγουν την επιβολή γενικού φόρου επί των τραπεζών την οποία ζητούν ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία.
«Με εθελοντικές συνεισφορές των μεγάλων διεθνών τραπεζών, φερ’ ειπείν των 20 μεγαλύτερων, ένα ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό κεφάλαιο αντιμετώπισης κινδύνου σε λίγα χρόνια», γράφει ο γενικός διευθυντής της Unicredit.
Όπως σημειώνει, «η επιλογή που θα είχαν οι αρχές να προσφύγουν στους πόρους αυτούς για να σταθεροποιήσουν μία ή περισσότερες τράπεζες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση θα μπορούσε να δείξει στην αγορά ότι μία κρίση μπορεί να αντιμετωπισθεί σε πρώιμο στάδιο». Ο κ. Προφούμο τονίζει, εξάλλου, ότι το ταμείο αυτό «δεν θα είχε ανάγκη από τη συμβολή των κρατών μελών ή των ευρωπαϊκών αρχών».
Επισημαίνει ακόμη ότι η επιβολή ενός φόρου για την αποπληρωμή των δημοσίων πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών δεν θα ήταν δίκαιη για τις τράπεζες που δεν έλαβαν πόρους. Ένας τέτοιος φόρος, σημειώνει, θα αντιπροσώπευε ένα τεράστιο ποσό, 2% έως 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που θα επηρέαζε αναπόφευκτα την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
Ο Αλεσάντρο Προφούμο θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών τις επόμενες εβδομάδες στην πρότασή του. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Deutsche Bank και η Santander έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδέα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο