Σπ. Παντελιάς: Το ΤΤ θα περάσει τα stress tests

Αισιοδοξία και για τις άλλες τράπεζες
Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2010 18:38
UPD:20:27

Τη βεβαιότητα ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) θα περάσει τα stress tests στα οποία θα υποβληθεί, μαζί με άλλες πέντε ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο των ελέγχων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξέφρασε ο αντιπρόεδρός του Σπύρος Παντελιάς σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Το ΤΤ έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που είναι ο υψηλότερος στην Ελλάδα, με τον δείκτη Tier 1 στο 17% το πρώτο τρίμηνο. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για οποιαδήποτε ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων» τόνισε.

Επιπλέον, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα τεστ «θα δείξουν ότι και οι άλλες ελληνικές τράπεζες είναι επίσης σε καλή κατάσταση, με επαρκή κεφάλαια».

Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για τη διεξαγωγή των τεστ, ανέφερε πως αυτά κάλυψαν διάφορα σενάρια. «Αυτά αφορούν κυρίως αρνητικά σοκ, μεταξύ των οποίων ζημίες λόγω επισφαλών δανείων, συναλλαγματικών ισοτιμιών και απωλειών από μετοχές. Επιπλέον εξέτασαν τις επιπτώσεις της έκθεσης σε κρατικά ομόλογα».

Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS) θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των stress tests στις 23 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τα περί εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο, σημείωσε πως αυτά «αποτελούν μία πιθανότητα, αλλά δεν μπορούμε να την θεωρήσουμε δεδομένη και να είμαστε σίγουροι ότι θα πραγματοποιηθεί, δεν είναι το μόνο σενάριο».

«Υπάρχει επίσης μια σημαντική πιθανότητα να μην δούμε να εκτυλίσσεται κάτι σε αυτό το μέτωπο ή να δούμε πολύ λιγότερα από όσα αναμένονται αυτή τη στιγμή. Δεν έχω πεισθεί ότι θα μείνουμε με μόνο δυο ή τρεις τράπεζες στην Ελλάδα έως τα τέλη αυτού του έτους ... Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές δεν αποτελούν αυτοσκοπό, πρέπει να έχουν νόημα για τους μετόχου» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας για το σύνολο του 2010, σημείωσε πως θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των επιτοκίων καταθέσεων.

«Είναι ακόμη δύσκολο να πούμε αν θα βγάλουμε χρήματα ή όχι φέτος, αυτή τη στιγμή το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων καταθέσεων πλήττει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο. Και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αποτελεί το βασικό στοιχείο για τις γραμμές κέρδους και ζημίας της κάθε τράπεζας» ανέφερε ο κ. Παντελιάς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα