Moody's: Υποβάθμιση της Πορτογαλίας σε A1

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010 10:25
UPD:15:26
REUTERS/RAFAEL MARCHANTE

Στην υποβάθμιση των ομολόγων πορτογαλικού δημοσίου κατά δύο βαθμίδες –από Αa2 σε Α1– προχώρησε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, ως αποτέλεσμα των ακόλουθων διαπιστώσεων σχετικά με την πορεία της οικονομίας της χώρας:

• Η πορτογαλική οικονομία θα συνεχίζει να εξασθενεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, όπως διαπιστώνεται από τη συνεχή επιδείνωση των δεικτών χρέους της χώρας, μεταξύ των οποίων το ΑΕΠ και ο δείκτης χρέους προς έσοδα

• Οι προοπτικές ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν ασθενικές, εκτός εάν οι πρόσφατες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρουν καρπούς σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο

«Οι δείκτες χρέος/ΑΕΠ και χρέος/έσοδα του πορτογαλικού κράτους έχουν σημειώσει ραγδαία αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια», σημειώνει ο ¶ντονι Τόμας, αντιπρόεδρος και ανώτατος αναλυτής του τμήματος Αξιολόγησης Κινδύνου Χώρας της Moody's. «Η επιδείνωση αυτή ήταν αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης και της επίδρασης των αυτόματων σταθεροποιητικών παραγόντων του προϋπολογισμού, όπως η αύξηση του επιδόματος ανεργίας, όταν η οικονομία εισήλθε σε ύφεση».

Η προοπτική του οίκου Moody's για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας είναι σταθερή, με τους κινδύνους ανόδου και καθόδου επαρκώς ισορροπημένους.

Η σημερινή υποβάθμιση του πορτογαλικού χρέους έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση για πιθανή μελλοντική υποβάθμιση της Πορτογαλίας που είχε διατυπώσει ο οίκος σε σχετική του έκθεση στις 5 Μαΐου 2010.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση του βραχυπρόθεσμου χρέους της χώρας, η Moody's επιβεβαίωσε την κατάταξή του στην κατηγορία «Prime-1» με σταθερή προοπτική. Η Πορτογαλία εξακολουθεί να πληροί το όριο του «Aaa» για τα ομόλογα και τις τραπεζικές καταθέσεις των κρατών της ευρωζώνης, καθώς δεν επηρεάστηκαν από την υποβάθμιση της πορτογαλικής κυβέρνησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα