Κατά του ολιγοπωλίου των οίκων αξιολόγησης ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010 11:31
EPA/CHARLIE ARCHAMBAULT

Έντονα επικριτικός απέναντι στο υπάρχον ολιγοπώλιο των τριών διεθνών οίκων αξιολόγησης εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

«Είναι κατά τα φαινόμενα σκόπιμο να μην συνεχιστεί να υπάρχει ένα διεθνές ολιγοπώλιο των τριών οίκων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρισέ, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει ευθεία αναφορά στην πρόταση για τη δημιουργία ενός οίκου αξιολόγησης με αυστηρά ευρωπαϊκή δομή.

Όπως τόνισε σε άλλο σημείο, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τις κινήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω των χρηματαγορών, γεγονός που αντιβαίνει στην οικονομική σταθερότητα.

Οι τρεις μεγάλοι αγγλοσαξονικοί οίκοι, Fitch, Standard and Poor's, και Μoody's έχουν βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών Ευρωπαίων αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες, για το ρόλο που διαδραμάτισαν από την αρχή της οικονομικής κρίσης, αλλά και πιο πρόσφατα με τις επιθέσεις τους όσον αφορά τις υποχρεώσεις ορισμένων κρατών της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στις αρχές Μαΐου, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου ο οποίος κυρίως θα αξιολογεί τα χρέη των κρατών.

Υπέρ της συγκρότησης ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης έχει ταχθεί ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα