Ernst & Young: Ακάθεκτες συνεχίζονται οι δημόσιες εγγραφές

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010 14:46

Διατηρείται η δυναμική των δημόσιων εγγραφών στο χρηματιστήριο από εταιρείες της Ευρώπης και των ΗΠΑ παρατηρείται το δεύτερο τρίμηνο, παρά την αστάθεια της αγοράς, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας Ernst & Young.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, η παγκόσμια δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών (IPO) το δεύτερο τρίμηνο του έτους εμφάνισε ενδείξεις ελαστικότητας, τόσο σε επίπεδο συγκέντρωσης κεφαλαίων όσο και σε αριθμό συναλλαγών. Ώθηση στις δημόσιες εγγραφές έδωσε η ισχυρή αγορά της Ασίας, αλλά και οι αυξημένες εγγραφές στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, σύμφωνα με την τακτική έκθεση «Q2 2010 Global IPO» και την έκθεση «Global IPO trends report 2010» της Ernst & Young.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2010, στο πλαίσιο 301 δημόσιων εγγραφών αντλήθηκαν 46,1 δισ. δολάρια σε διεθνές επίπεδο. Το πρώτο τρίμηνο του 2010, από 290 εγγραφές συγκεντρώθηκαν κεφάλαια 52,6 δισ. δολαρίων. Το πρώτο εξάμηνο του 2010, εισήλθαν στο χρηματιστήριο συνολικά 590 εταιρείες –αξίας 98,8 δισ. δολαρίων– έναντι 134 δημόσιων εγγραφών ύψους 11,8 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Σύμφωνα με τον Γκρέγκορι Κ. Έρικσεν, παγκόσμιο αντιπρόεδρο στρατηγικών αγορών ανάπτυξης της ελεγκτικής εταιρείας, «η κατάσταση όσον αφορά την αγορά αρχικών δημόσιων προσφορών δεν είναι εύκολη, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, στο πλαίσιο της κρίσης δημόσιου χρέους».

«Ωστόσο, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των εταιρειών που προχωρούν σε εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Η Ασία, η οποία προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης, συνεχίζει να ηγείται της ανάκαμψης της κεφαλαιαγοράς σε παγκόσμια κλίμακα», συμπληρώνει.

Η μεγαλύτερη παγκοσμίως αρχική δημόσια προσφορά του τριμήνου ήταν της Samsung Life Insurance Co Ltd, η οποία εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Κορέας τον Απρίλιο, και συγκέντρωσε 4,4 δισ. δολάρια. Η Ασία εξακολούθησε να κυριαρχεί στις παγκόσμιες δημόσιες προσφορές κατά το δεύτερο τρίμηνο, συγκεντρώνοντας 25,7 δισ. δολάρια (65% της παγκόσμιας αγοράς) με 159 εγγραφές, έναντι 35,4 δισ. δολαρίων και 172 εγγραφών το προηγούμενο τρίμηνο.

Με εξαίρεση τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά του περασμένου τριμήνου –την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Dai-ichi Life Insurance Co Ltd αξίας 11 δισ. δολαρίων– οι τιμές που σημειώθηκαν στην Ασία για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο σημείωσαν οριακή αύξηση. Η αγορά IPO εξακολουθεί να οφείλει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική της στην αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας κατά 9%, στην εύρωστη οικονομία της, στα εταιρικά κέρδη, στην αυξανόμενη εγχώρια κατανάλωση και στο νέο χρηματιστήριο της Shenzhen (ChiNext), αναφέρει η έκθεση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα