ΙΤΕΠ: Αδυναμία πρόβλεψης για την τουριστική κίνηση το 2003

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2002 16:02

Αδυναμία πρόβλεψης για την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα το 2003, λόγω πληθώρας αβεβαιοτήτων, επικαλούνται οι συντάκτες της τελευταίας έκθεσης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που δόθηκε σήμερα στη δμηοσιότητα.

Το ΙΤΕΠ κάνει λόγο για θολό τουριστικό τοπίο διεθνώς, με επιπτώσεις και στον ελληνικό τουρισμό, ενώ αρνητικά αξιολογείται η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/13/259539.htm , βασική «δεξαμενή» τουριστών προς τη χώρα μας.

Η έκθεση κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια, με συνέπεια η χώρα να χάνει μερίδια στην παγκόσμια τουριστική αγορά, όταν οι ανταγωνίστριες χώρες επιτυγχάνουν καλές επιδόσεις. Οπως αναφέρεται, στο εννεάμηνο του 2002 η Ελλάδα είχε μείωση αφίξεων 2,5% σε σχέση με το 2001, ενώ η Τουρκία είχε άνοδο 10,1%, η Ισπανία 3,7% (οκτάμηνο) και η Κροατία 5,2% (επτάμηνο).

Το ΙΤΕΠ τονίζει ότι το 2002 η Ελλάδα ήταν απούσα στο διαφημιστικό «παιγνίδι» στο εξωτερικό, και οι σχετικοί πόροι που διατέθηκαν ήταν ανεπαρκείς.

Εκτός από τη μείωση των αφίξεων φέτος, καταγράφηκε και μείωση των διανυκτερεύσεων σε όλες τις περιοχές της χώρας (5-6% κατά μέσο όρο) πλην της Χαλκιδικής. Με βάση τα στοιχεία των αφίξεων, τα Δωδεκάνησα εμφανίζουν πτώση 7,6% και ακολουθεί η περιοχή Θεσσαλονίκης (-5,2%), ενώ σε Κρήτη, Αθήνα, νησιά Αιγαίου και Κυκλάδες οι μειώσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 0,8% (νησιά Ανατολικού Αιγαίου) και 2,5% (περιοχή πρωτεύουσας).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα