Οι τράπεζες πρέπει να μπουν και πάλι στο παιχνίδι, όχι όμως στην «οικονομία καζίνο», αλλά στην πραγματική οικονομία και να δίνουν χρήματα στις επιχειρήσεις για να κάνουν επενδύσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας με δημοσιογράφους, στο περιθώριο του «Συμποσίου της Σύμης» που διεξάγεται στον Πόρο.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο του Συμποσίου υπογραμμίστηκε ακόμη η ανάγκη αναδιοργάνωσης του τραπεζικού συστήματος και η ανάπτυξη και νέων τραπεζικών θεσμών.
Στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας των εργασιών του Συμποσίου βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση, αλλά και την Ελλάδα. Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σουηδίας Λέιφ Παγκρόφσκι αναφέρθηκε στη σουηδική εμπειρία η οποία είχε αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την ελληνική, έχοντας περίπου το ίδιο ποσοστό ελλείμματος.
Στην τουρκική εμπειρία αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Κεμάλ Ντερβίς καθώς η Τουρκία έχει προβλήματα που είναι πιο κοντά στα ελληνικά, όπως η τεράστια φοροδιαφυγή.
Αφού επεσήμανε ότι οι δύο αυτές χώρες ξεπέρασαν την κρίση, ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι το γενικό συμπέρασμα στην ενότητα αυτή είναι ότι όποιος περνάει αυτή την εμπειρία δεν σημαίνει ότι θα πηγαίνει προς το χειρότερο, αλλά πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα όπου όλοι συμφώνησαν ότι ναι μεν υπάρχουν οι μεγάλες αγορές όπως είναι η Κίνα και η Γερμανία, αλλά η σωστότερη επιλογή για την Ελλάδα θα ήταν η ανάπτυξη στη γειτονιά της (Βαλκάνια, Τουρκία, Μέση Ανατολή κ.λπ).
Σημειώθηκε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να εστιάει στον τουρισμό προσελκύοντας τουρίστες από την Κίνα και την Ινδία. Σε αυτό το σημείο ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ως παράδειγμα ότι κάθε χρόνο μετακινούνται 50 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες, από τους οποίους μόνο οι 50.000 έρχονται στην Ελλάδα.
Συζητήθηκαν επίσης και θέματα λιτότητας, ενώ εκτιμήθηκε πως ο όρος δεν αποδίδει κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό που γίνεται και χαρακτηρίστηκε συντηρητικός. Το Συμπόσιο της Σύμης προτείνει τη χρήση του όρου υπευθυνότητα, ο οποίος περιλαμβάνει και την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη δίκαιη κατανομή βαρών και πλούτου και τη δημοκρατική θωράκιση των θεσμών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε, τέλος, ότι τα χρήματα του ταμείου στήριξης της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναπτυξιακούς σκοπούς, δηλαδή σε υποδομές, συγκοινωνίες, δίκτυα πληροφορικής, οπτικών ινών κ.λπ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ