Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Επαρκής η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010 13:56

Σύμφωνα με τον κ. Γραμματίδη, αυτό που μένει να καλυτερεύσει είναι η περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών που οφείλεται κυρίως στην αδικαιολόγητη απόδραση χρημάτων από τη χώρα, με συνέπεια, ανάμεσα σε άλλα και τη μείωση των αποταμιεύσεων και στην αδυναμία των πελατών τους να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφαλαιακή βάση και υγειή στοιχεία στους ισολογισμούς τους και συνεπώς δικαιολογείται απόλυτα η αισιοδοξία ότι θα αντέξουν στα όντως σκληρά "τεστ αντοχής" (stress tests)», δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης.

Εκτιμά, ωστόσο, ότι αυτό που μένει να καλυτερεύσει είναι η περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών που οφείλεται κυρίως στην αδικαιολόγητη απόδραση χρημάτων από τη χώρα, με συνέπεια, ανάμεσα σε άλλα και τη μείωση των αποταμιεύσεων και στην αδυναμία των πελατών τους να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Σύμφωνα με τον κ. Γραμματίδη, οι παράγοντες αυτοί θα πρέπει να οδηγήσουν τις ελληνικές τράπεζες σε κινήσεις στρατηγικών συνεργιών με στόχο την αύξηση της ρευστότητάς τους και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

Σημειώνει, τέλος, ότι είναι παράλληλα «υποχρέωση του κράτους να πάρει δραστικά και άμεσης εφαρμογής μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας με ρήξεις και καινοτόμες πρωτοβουλίες ικανές να συμβάλλουν στην αλλαγή του αρνητικού κλίματος και στην δημιουργία αναπτυξιακής προοπτικής για την χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα