Κρίσιμη συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ

Προς συμφωνία τριετούς διάρκειας
Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010 21:13
UPD:15/07/2010 12:04

Πραγματοποιείται την Πέμπτη στα γραφεία του ΣΕΒ η κρίσιμη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣEΒΕΕ, ΕΣΕΕ) με τη ΓΣΕΕ για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Λίγο πριν την καθοριστική συνάντηση θα συνεδριάσει με το ίδιο αντικείμενο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Συνομοσπονδία διεκδικεί για το 2010 ενσωμάτωση 13ου και 14ου μισθού στις ετήσιες αποδοχές και το 2011 και 2012 αυξήσεις που να καλύπτουν τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό (1%-1,5%) με βάση τα στοιχεία της Eurostat.

Η πρόταση αυτή φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση από εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες, με τον ΣΕΒ ωστόσο να επιμένει ότι πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα όσα προβλέπει το μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν στην αναγκαιότητα υπογραφής της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας και για την αυριανή συνάντηση εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική κατάληξη (σε μία συμφωνία τριετούς διάρκειας), δεδομένου ότι έχει ξεπεραστεί –τουλάχιστον προσωρινά- ο σκόπελος της λειτουργίας του ΟΜΕΔ, θέμα που θα εξεταστεί ξεχωριστά.

Η συμφωνία θα προβλέπει «πάγωμα» των αυξήσεων για φέτος στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων του ιδιωτικού τομέα και κάλυψη από τον ευρωπληθωρισμό το 2011 και 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat με αυξήσεις που αναμένεται να κινούνται ετησίως στο 1%-1,5%.

Παράλληλα, θα προβλέπεται ρήτρα για τη διασφάλιση 13ου και 14ου μισθού, που δεν θα αφορά σε ενσωμάτωσή τους στις ετήσιες αποδοχές, προκειμένου να ξεπερασθούν νομικοτεχνικά προβλήματα τα οποία έχουν επισημανθεί για τον υπολογισμό των επιδομάτων και των κλιμακίων στις συμβάσεις.

Η ρήτρα θα προβλέπει τη συνέχιση καταβολής των σχετικών επιδομάτων και θα παραπέμπει σε αξιολόγηση και εκπόνηση μελέτης για πιθανή ενσωμάτωση, με περιγραφή των προβλημάτων και των προτεινόμενων λύσεων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών που ενδεχομένως να υπάρξουν.

Η διαιτησία

Η νέα σύμβαση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα περιλαμβάνει τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, που θα αποτελέσει αντικείμενο χωριστής συμφωνίας, εφόσον τελικά ξεπεραστούν τα εμπόδια και καταλήξουν οι κοινωνικοί εταίροι σε ένα κοινό πλαίσιο, πράγμα δύσκολο σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής.

Η προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας κοινής πρότασης περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

- Να μπορούν τα συμβαλλόμενα μέρη είτε από κοινού είτε εκατέρωθεν μονομερώς, συμπεριλαμβανομένης και της εργοδοτικής πλευράς (κάτι που δεν ισχύει τώρα), να προσφύγουν στο θεσμό της Διαιτησίας, εφόσον το άλλο μέρος αρνείται τη μεσολάβηση. Σε αυτήν, όμως, την περίπτωση να μην υπάρχει η δυνατότητα για μονομερή προσφυγή περισσότερες από μια φορά καθ' όλη τη διάρκεια που ισχύει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

- Η διαιτητική απόφαση να περιορίζεται μόνο στη ρύθμιση της μισθοδοτικής διαφοράς (οικονομικά αιτήματα) με υποχρεωτική τεκμηρίωση αναφορικά με το κόστος που αυτή προκαλεί.

- Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ουσία και στο περιεχόμενο της διαμεσολάβησης, με προφανή σκοπό να καταλήγουν λιγότερες υποθέσεις στη διαιτησία. Στην κατεύθυνση αυτή, το ζήτημα της συμφιλίωσης και του συλλογικού διακανονισμού αποκτούν ειδικό βάρος. Στη μεσολάβηση θα μπορούν να καταφύγουν από κοινού ή μονομερώς και οι δύο πλευρές.

- Να καταρτιστούν λίστες μεσολαβητών και διαιτητών με την αποδοχή όλων των κοινωνικών εταίρων.

ΠΝΟ: Συναντήσεις για νέα ΣΣΕ

Συνάντηση με αντικείμενο την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2010 αναμένεται να έχουν την προσεχή Παρασκευή η ΠΝΟ με την Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, ενώ θα ακολουθήσει ανάλογη συνάντηση και με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Τα δύο μέρη φαίνεται να έχουν υποχωρήσει από τις αρχικές τους θέσεις και δεν αποκλείεται μία υπογραφή σύμβασης που θα προβλέπει μια μικρή αύξηση στους μισθούς σε σχέση με πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα