Συζητήσεις για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο

ΥΠΟΙΚ: Χρειαζόμαστε λιγότερες και πιο ισχυρές τράπεζες
Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010 10:22

«Είναι σαφές ότι η χώρα μας χρειάζεται λιγότερες και πιο ισχυρές τράπεζες. Εμείς θα σπρώξουμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Υπέρ των συγχωνεύσεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο τάχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κάνοντας μάλιστα λόγο για σχετικές συζητήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Γίνονται πολλές συζητήσεις, θα δούμε εάν αυτές θα καταλήξουν σε ένα καινούριο περιβάλλον στον τραπεζικό τομέα», τόνισε και χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη να γίνουν στρατηγικές κινήσεις από όλες τις τράπεζες.

Το τελευταίο διάστημα κυβέρνητικά στελέχη με δημόσιες δηλώσεις τους έχουν παροτρύνει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε συνεργασίες και συγχωνεύσεις για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον κλάδο.

«Είναι σαφές ότι η χώρα μας χρειάζεται λιγότερες και πιο ισχυρές τράπεζες. Εμείς θα σπρώξουμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στη Βουλή κατά την ενημέρωση των μελών της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν σε ποσοστό 90% στα stress tests προκειμένου να μη δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση στο εξωτερικό ότι κάποια τράπεζα δεν θα μπορούσε να τα περάσει.

Όπως γράφει σήμερα η «Ν», η τέταρτη στη σειρά αναφορά του υπουργού Οικονομίας σε κινήσεις συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο πυροδότησε νέα σενάρια χθες, που ενέπλεκαν σε συζητήσεις την ATEbank με την Τράπεζα Πειραιώς, με την προσθήκη στο σχήμα και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο βρίσκεται άλλωστε στην καλύτερη θέση από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαίων. Η ATEbank χρήζει, ως γνωστόν, κεφαλαιακής ενίσχυσης, με αποτέλεσμα, εάν δεν πραγματοποιηθεί αύξηση, να είναι η πρώτη «υποψήφια» προς ένταξη στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όσον αφορά στη Eurobank, τον προηγούμενο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας είπε ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα σε εξαγορές, ενώ η διοίκηση της Alpha Bank διέψευσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για συγχώνευση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα