Παραμένουν οι ανησυχίες

Απώλειες σε Ν.Υ., Ευρώπη και Τόκιο
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:39

H WALL Street δεν φάνηκε να αντιδρά ιδιαίτερα στις δηλώσεις του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ Αλαν Γκρίνσπαν για την αμερικανική οικονομία, καθώς και στις θετικές εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ.

Η ιρακινή αποδοχή της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών για αφοπλισμό δεν φαίνεται να απομάκρυνε πλήρως τις ανησυχίες των επενδυτών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή, η πτώση της μετοχής της Citigroup επηρέασε τα blue chips, μετά την αποκάλυψη ότι ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού ζήτησε από αναλυτή νέα αξιολόγηση για τις μετοχές του στην AT&T.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 12,49 μονάδες, ποσοστό 0,15%, κλείνοντας στις 8.398,49 μονάδες. Κέρδη 11,78 μονάδων, ποσοστό 0,87% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.361,34 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν χθες, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες, ωστόσο, να κλείνουν πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της ημέρας, καθώς η είδηση πως το Ιράκ αποδέχθηκε το ψήφισμα αφοπλισμού του Συμβουλίου Ασφαλείας απομάκρυνε κάπως την προοπτική πολέμου στον Περσικό.

Οι επενδυτές, νωρίτερα, είχαν αντιδράσει άσχημα στην παραδοχή εκ μέρους του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, για την εξασθενημένη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Επικεφαλής της πτώσης τέθηκαν οι μετοχές των Cable & Wireless, Corus (-36%, -27%, αντίστοιχα), όμως οι μετοχές τεχνολογίας κινήθηκαν ανοδικά εκμεταλλευόμενες κινήσεις αλλαγών στη σύνθεση θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,76% και 0,64%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται 5,5% κάτω από τα πρόσφατα υψίπεδά του και 12% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της πενταετίας που σημείωσε στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των AMB Generali (-9,5%), Philip Morris, BAT, Imperial Tobacco, Vivendi Universal (-5%).

Η είδηση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας φέτος, το 2003 και το 2004 συνέβαλε στη δημιουργία του αρνητικού κλίματος.

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε κλείσει με μικρές απώλειες, αντανακλώντας τις ανησυχίες της αγοράς για τον αντίκτυπο στις εξαγωγές της νέας ισχυροποίησης του ιαπωνικού γιεν.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα