Λ.Κατσέλη: Δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ

Ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 2006/46/ΕΚ και 2007/63/ΕΚ
Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010 15:42
UPD:15:50
EUROKINISSI/ICON PRESS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τις μεγάλες προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επανέλαβε η υπουργός Λούκα Κατσέλη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 2006/46/ΕΚ και 2007/63/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος του υπουργείου, όπως επεσήμανε, είναι η προώθηση της παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας. Γι αυτό, όπως διαβεβαίωσε η κ. Κατσέλη, δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ.

«Αυτή τη στιγμή η απορρόφηση έχει φτάσει το 8,1% και ο στόχος για απορρόφηση 15%, μέχρι το τέλος του χρόνου, σας διαβεβαιώνω πως θα επιτευχθεί. Το στοίχημα είναι οι δημόσιοι πόροι να χρηματοδοτήσουν πραγματικά αναπτυξιακές παρεμβάσεις στην περιφέρεια, όπως άλλωστε και γίνεται» τόνισε.

Επιπλέον, η κ.Κατσέλη επεσήμανε πως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ τη Δευτέρα, 19 Ιουλίου, θα εξαγγελθεί το ταμείο επιχειρηματικότητας για την παροχή ρευστότητας ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται και η τροπολογία για τη διαφάνεια την τιμολόγηση στη λιανική και χονδρική.

Οι δύο Οδηγίες

Αναφερόμενη στις διατάξεις που ενσωματώνονται με τις δύο Οδηγίες, η Κατσέλη σημείωσε πως βελτιώνουν το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης των επιχειρήσεων και συμβάλλουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη πληροφόρηση μετόχων και επενδυτών.

Με την ενσωμάτωση των οδηγιών αυτών, είπε η κ. Κατσέλη, «θωρακίζουμε το θεσμικό μας πλαίσιο, ώστε οι μέτοχοι, και δη οι μέτοχοι μειοψηφίας, να μην αντιμετωπίζουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης από την πλευρά της διοίκησης των επιχειρήσεων, τα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο αποτύπωσης και παρουσίασης των οικονομικών καταστάσεων. Αντιμετωπίζονται προβλήματα οικονομικών ατασθαλιών, διασφαλίζοντας ότι τα χρηματοοικονομικά στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στις οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζονται με ειλικρινή και δίκαιο τρόπο». Επιπρόσθετα, διευκολύνονται περαιτέρω οι συγχωνεύσεις και διασπάσεις των εταιρειών.

Η πρώτη Οδηγία, είναι η 2006/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2006, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΜΟΡΦΩΝ, και η δεύτερη -η 2007/63/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 13ης Νοεμβρίου 2007- ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΠΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ.

Πιο συγκεκριμένα οι διατάξεις που περιέχονται στην Οδηγία 2006/46/ΕΚ αφορούν:

• στις συναλλαγές και τους διακανονισμούς που δεν περιλαμβάνονται στον ισολογισμό,

• στις συναλλαγές που πραγματοποιεί η εταιρεία με τα συνδεόμενα μέρη, η δημοσιοποίηση των οποίων συντελεί στην καλύτερη κατανόηση της οικονομικής θέσης της εταιρείας,

• στην ετήσια έκθεση διαχείρισης και τη δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης της εταιρείας,

• στην αστική ευθύνη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ως σώματος,

• στην υποχρέωση παροχής περαιτέρω πληροφοριών στο προσάρτημα των οικονομικών καταστάσεων και σε θέματα σχετικά με τα πιστωτικά ιδρύματα και τις ανώνυμες ασφαλιστικές εταιρείες.

Τέλος, οι διατάξεις της δεύτερης Οδηγίας, της 2007/63/ΕΚ, αφορούν στην απαλοιφή της σχετικής υποχρέωσης εξέτασης του σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης ή διάσπασης εταιρειών και της υποχρέωσης σύνταξης έκθεσης εμπειρογνώμονα, σε περίπτωση που υπάρχει ομοφωνία και απόλυτη συμφωνία του 100% των μετόχων και κατόχων τίτλων που παρέχουν δικαίωμα ψήφου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα