Γιούνκερ: Δεν θα αποκαλύψουν «καταστροφές» τα τεστ αντοχής

Αισιόδοξος ο Στρος Καν
Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010 11:43
UPD:12:48

«Δεν αναμένω μεγάλες καταστροφές», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και συνέχισε: «Αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με επιπολαιότητα, τα τεστ έχουν ρεαλιστική βάση».

Τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν πρόκειται να αποκαλύψουν «καταστροφές», ωστόσο οι αξιολογήσεις θα είναι αυστηρές, φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν αναμένω μεγάλες καταστροφές», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier. «Αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με επιπολαιότητα, τα τεστ έχουν ρεαλιστική βάση», τόνισε.

Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής αφορούν συνολικά 91 ευρωπαϊκές τράπεζες και θα δημοσιοποιηθούν στις 23 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup προειδοποίησε επίσης ότι δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η σοβαρότητα της κρίσης στην ευρωζώνη. «Αυτοί που ενεργούν σαν να έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα είναι ένοχοι για παραπλάνηση του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι το ευρώ είναι ισχυρό και δεν κινδυνεύει και ότι καμία χώρα δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Αισιόδοξος για την έκβαση των τεστ ο Ντ. Στρος Καν

Τα τεστ αντοχής που διενεργούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δείξουν ότι όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια, δήλωσε, από την πλευρά του, ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν.

«Έχω την αίσθηση ότι το αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ότι θα διαπιστώσουμε πως όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αρκετά στέρεα θεμέλια για να αντέξουν οποιαδήποτε σεισμό», τόνισε σήμερα στο «France 24» ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ενδέχεται για κάποιες μικρότερες τράπεζες να χρειαστεί να χρειαστεί αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής τους βάσης.

Barclays: Πάνω από 85 δισ. ευρώ ενδέχεται να χρειαστούν οι τράπεζες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Barclays Capital, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστεί να αντλήσουν περισσότερα από 85 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση μετά τα τεστ αντοχής.

Τις μεγαλύτερες ανάγκες για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης παρουσιάζουν τα ισπανικά ταμιευτήρια και οι περιφερειακές γερμανικές τράπεζες, ενώ νέα κεφαλαία θα πρέπει, σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, να αναζητήσουν και οι ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της Barclays Capital υπολογίζουν ότι οι cajas, όπως είναι γνωστές οι αποταμιευτικές τράπεζες της Ισπανίας, θα χρειαστούν έως και 36 δισ. ευρώ, μετά τη δημοσιοποίηση των stress tests, ενώ περίπου 34,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα πρέπει να αντλήσουν οι γερμανικές Landesbank.

Στις γερμανικές τράπεζες, που θα μείνουν «μετεξεταστέες» στα τεστ, αναμένεται να περιλαμβάνονται και δύο μεγάλες, οι Commerzbank και Hypo Real Estate, εξαιτίας της έκθεσής τους στον τομέα των ακινήτων.

Όσον αφορά, τέλος, στις ελληνικές τράπεζες, τα αποτελέσματα των τεστ θα τις βρουν, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, να αναζητούν νέα κεφάλαια ύψους 8,6 δισ. ευρώ. Περίπου 5,9 δισ. ευρώ υπολογίζεται τέλος ότι θα χρειαστούν και τα πορτογαλικά πιστωτικά ιδρύματα.

Εν τω μεταξύ, Ιταλοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι οι τράπεζες της χώρας θα περάσουν με επιτυχία τη δοκιμασία. «Tα αποτελέσματα των stress tests των ιταλικών τραπεζών σίγουρα δεν θα παρουσιάζουν ομοιόμορφη εικόνα. Είμαι όμως απολύτως βέβαιος πως θα δείξουν ότι η κάθε τράπεζα έχει επαρκή κεφάλαια στη διάθεσή της», τόνισε ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Την πεποίθησή του ότι οι βρετανικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν κρατική βοήθεια για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια εξέφρασε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Τζορτζ Όσμπορν. Πρόσθεσε δε ότι τα stress tests θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο βρετανικό και συνολικά στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα