ΠΝΟ: Απαράδεκτη η επίκληση της ΕΓΣΕΕ ΓΣΕΕ-εργοδοτών

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010 13:41
UPD:13:55

Τη στάση των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας στο θέμα της υπογραφής της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καταγγέλλει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με αφορμή όσα έγιναν κατά την τελευταία συνάντησή της με την Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Ειδικότερα, η διοίκηση της ΠΝΟ θεωρεί ως απαράδεκτη την επίκληση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων για τον χερσαίο χώρο και μάλιστα τριετούς διάρκειας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΝ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, κάλεσε την ΠΝΟ «να σταθεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με γνώμονα την κοινή προσπάθεια όλων των Ελλήνων πολιτών για έξοδο από την οικονομική κρίση».

«Παρά τη δραματική οικονομική κατάσταση και με δεδομένο ότι για το έτος 2010 η ΓΕΣΕΕ συμφώνησε ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις το προεδρείο της ΕΕΝ προσπαθώντας να μην υπάρξει κανένας άνεργος ναυτικός, και να μην υποστούν οι ναυτικοί μειώσεις μισθών ή περικοπές, προτείναμε ως τελική μας θέση αυξήσεις για το 2010 0,5% όταν η ΓΣΕΕ συμφώνησε 0%, για το 2011 2% ενώ η ΓΣΕΕ πρότεινε 1,5% και για το 2012 2,20% (πρόταση ΓΣΕΕ 1,7%) που είναι περισσότερο από οτιδήποτε θα δοθεί σε οποιονδήποτε άλλο Έλληνα εργαζόμενο», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ΠΝΟ η επίκληση αυτή που -όπως αναφέρει- έδωσε στην Ε.Ε.Ν. την «εύκολη αφορμή» να προσαρμόσει την διαπραγματευτική τακτική της, στερείται οποιασδήποτε βάσης για δύο κύριους λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η τριετής ΕΓΣΣΕ ούτε αφορά τον χώρο της ναυτικής εργασίας ούτε αποτελεί οποιοδήποτε κώλυμα για την σύναψη κλαδικών συμβάσεων εργασίας με όρους ευνοϊκότερους εκείνων της ΕΓΣΣΕ.

Ο δεύτερος λόγος, σημειώνεται, είναι ότι η ΠΝΟ κατά πάγια τακτική που είναι γνωστή σε όλους και εμπεριέχεται στα εξώδικα τα οποία αποστέλλει κάθε χρόνο στις οικείες εφοπλιστικές ενώσεις για την έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ζητεί την κατάρτιση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ετήσιας διάρκειας και σύμφωνα με τα εκάστοτε αιτήματά της.

Σύμφωνα με την ΠΝΟ, η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας σκοπίμως αγνοεί και διαστρέφει τα παραπάνω για λόγους εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και επιπρόσθετα αποδίδει ευτελή κίνητρα στον αγώνα της Ομοσπονδίας και των οργανώσεων της δύναμής της.

«Δεν είναι καθόλου πειστικός ο ισχυρισμός της Ε.Ε.Ν. ότι φροντίζει και μεριμνά "για το πραγματικό συμφέρον των εργαζομένων", όταν αυτή η φραστική διατύπωση συνδυάζεται με άρνησή της και απόρριψη του αιτήματος της ΠΝΟ για ετήσιας διάρκειας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.

Καταλήγοντας, η διοίκηση της ΠΝΟ δηλώνει ότι κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της, αποφάσισε να καταβάλει όσες προσπάθειες απαιτηθούν για την υπογραφή της σχετικής ΣΣΕ 2010 το ταχύτερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση να βρίσκεται σε αγωνιστική επαγρύπνηση προκειμένου να προασπίσει αποτελεσματικά και με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσον, τα συμφέροντα το κλάδου και μέχρι την υπογραφή της Σύμβασης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα