ΥΠΟΙΚ: Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010 14:43
UPD:18:28

«Είμαστε σίγουροι ότι οι τράπεζες θα περάσουν από αυτές τις διαδικασίες αλώβητες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε γεύμα που διοργάνωσε η EFG Eurobank με θέμα την ελληνική οικονομία.

Bέβαιος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν χωρίς προβλήματα τα stress tests και θα βγουν πιο δυνατές από αυτά εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Τα αποτελέσματα των τεστ 91 ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων έξι ελληνικών, θα δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

«Είμαστε σίγουροι ότι οι τράπεζες θα περάσουν από αυτές τις διαδικασίες αλώβητες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε γεύμα που διοργάνωσε η EFG Eurobank με θέμα την ελληνική οικονομία. Κάλεσε επίσης εκ νέου τις τράπεζες, που, όπως είπε, παραδοσιακά είναι από τις πιο σημαντικές ατμομηχανές ανάπτυξης, να προχωρήσουν σε αλλαγές και αναδιαρθρώσεις.

Το Οκτώβριο ακολουθεί νέο τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την τρόικα τον Οκτώβριο. Αυτό δεν θα είναι μοναδικό αλλά θα ενταχθεί σε μια σειρά παρόμοιων «ελέγχων αντοχής» που θα επαναλαμβάνονται ανά τρίμηνο και θα καταγράφουν τους δείκτες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με τη χρήση σεναρίων ακραίων συνθηκών.

Σημειώνεται ότι στο μνημόνιο υπάρχει ρητή δέσμευση για την πραγματοποίηση stress tests στις ελληνικές τράπεζες, ανά τρίμηνο, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθούνται στενά και οι ευρύτερες εξελίξεις στη χρηματοοικονομική κατάσταση των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά στα ευρωπαϊκά stress tests που υποβλήθηκαν οι έξι ελληνικές τράπεζες και τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν σε όλη την Ευρώπη την Παρασκευή, οι πληροφορίες που έχει το υπουργείο Οικονομικών είναι θετικές για το σύνολο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή, καθώς υφίσταται τις συνέπειες από το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, με τις διεθνείς διατραπεζικές αγορές να είναι κλειστές και τις τράπεζες να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία μέσα από τη ρευστότητα που τους παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μέσα από το εργαλείο που έχει δημιουργήσει η ελληνική Πολιτεία και την επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων που βοηθούν τις τράπεζες να συνεχίσουν να έχουν ρευστότητα.

«Είναι προφανές ότι στο νέο περιβάλλον που βρισκόμαστε αυτού του είδους η πορεία έχει μία ημερομηνία λήξης» συνέχισε.

Αναφορικά δε με την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «η κυβέρνηση εξετάζει κάθε πρόταση με πολύ μεγάλη προσοχή- με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία των τραπεζών, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά- και με ανοικτές διαδικασίες για όλους».

Ο ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε επιπλέον αισιόδοξος ότι θα κερδηθεί το στοίχημα του προϋπολογισμού, καθώς το β΄ εξάμηνο στο σκέλος των εσόδων θα προσμετρηθούν οι νέες αυξήσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ, ενώ στο σκέλος των δαπανών οι περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδοτήσεων. Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητά του ότι οι πολίτες ακολουθούν την κυβέρνηση, καθώς έχουν πεισθεί για την αναγκαιότητα των μέτρων, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να πείσει ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ και ότι τα βάρη θα κατανεμηθούν ισομερώς.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έκανε επίσης λόγο για υπερβολικές τιμολογήσεις και υπερβάσεις δαπανών στην υγεία, αλλά και για προβλήματα στους ΟΤΑ, τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τις επόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Γ. Πεταλωτής: Με πλήρη διαφάνεια η εξέταση της πρότασης Πειραιώς

«Η κυβέρνηση επιθυμεί την κινητικότητα στην τραπεζική αγορά και, εδώ και καιρό, ενθάρρυνε στρατηγικές κινήσεις στον τραπεζικό χώρο, γιατί αυτό σημαίνει ανάπτυξη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον τραπεζικό χάρτη.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς θα εξεταστεί στα θεσμοθετημένα και νομοθετημένα πλαίσια, τονίζοντας ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια, αξιολόγηση και απόδειξη στις αποφάσεις του ελληνικού δημοσίου, ώστε να μην υπάρχει καμία «σκιά».

Ερωτηθείς δε σχετικά με τα σενάρια εξαγορών ή συγχωνεύσεων και άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για ανάλογες κινήσεις από άλλες τράπεζες.

Κληθείς να σχολιάσει αν η κυβέρνηση εξετάζει με το ίδιο ενδιαφέρον την πρόταση του κ. Πανταλάκη της ΑΤΕ για συνένωση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ΑΤΕ, Αττικής και Παρακαταθηκών και Δανείων, με στόχο τη δημιουργία ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι «η κυβέρνηση έχει να εξετάσει, αυτή τη στιγμή, τη συγκεκριμένη πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς».

Απαντώντας στα περί ξεπουλήματος» της ΑΤΕ και του ΤΤ, επισήμανε: «ας περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει το ελληνικό δημόσιο με βάση και την αξιολόγηση και την αποτίμηση του συμβούλου και όσοι βιάζονται να μιλήσουν για "ξεπούλημα" ας κάνουν λίγη υπομονή».

ΕΤΕ: Δεν υπάρχουν σχέδια συγχώνευσης ή εξαγοράς στο άμεσο μέλλον

Εν τω μεταξύ, παρεμβαίνοντας στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των μεριδίων του Δημοσίου σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Αγροτική Τράπεζα, στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η διοίκηση του ομίλου σε κίνηση εξαγοράς ή συγχώνευσης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το Reuters, στέλεχος της ΕΤΕ διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια και τα δημοσιεύματα που ήθελαν την τράπεζα να εισέρχεται και εκείνη στο παιχνίδι των εξαγορών μετά την Πειραιώς.

«Η Εθνική δεν αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες στην κατεύθυνση των συγχωνεύσεων», ανέφερε η πηγή στο Reuters.

Δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, επικαλούμενο δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής κ. Βασίλη Ράπανου, έκανε λόγο για σχετικές πρωτοβουλίες εκ μέρους της τράπεζας τόσο προς το εσωτερικό, όσο και προς το εξωτερικό. «Οι φερόμενες ως δηλώσεις του προέδρου Βασίλη Ράπανου ουδέποτε έγιναν σε οποιονδήποτε», τόνισε το στέλεχος της ΕΤΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα