ΕΕ: Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών για τα «τεστ αντοχής» την Πέμπτη

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010 17:46

Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν στις 22 Ιουλίου οι υπουργοί οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ και οι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να συζητηθούν οι τελικές λεπτομέρειες των «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής» σε 91 ευρωπαϊκές τράπεζες θα δημοσιευθούν την Παρασκευή 23 Ιουλίου από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με ευθύνη των Κεντρικών Τραπεζών και στη συνέχεια η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (ΕΕΑΤΕ) με έδρα το Λονδίνο, θα εκδώσει έκθεση συνοψίζοντας όλα τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη euractiv.com, υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διενέργεια των τεστ, μεταξύ των οποίων η ύπαρξη ενός ελάχιστου επιπέδου κεφαλαιοποίησης.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, βασικό κριτήριο για τις τράπεζες είναι η ύπαρξη ενός «core Tier ratio» (μονάδα χρηματοπιστωτικής δυνατότητας των τραπεζών) με ποσοστό πάνω από 6%, το οποίο θεωρείται ως το ελάχιστο αποδεκτό ποσοστό από τους επενδυτές της αγοράς. Ο κίνδυνος έκθεσης των τραπεζών σε δημόσιο χρέος συνιστά δευτερεύον κριτήριο.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, προέβλεψε ότι αν και δε θα προκύψει από τα τεστ αντοχής κάποιο μεγάλο πρόβλημα για τις μεγάλες τράπεζες, ορισμένες μικρότερες ίσως χρειαστεί να αυξήσουν το κεφάλαιο τους.

«Δεν περιμένω καμμία μεγάλη καταστροφή», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα.

Αν, ωστόσο, όπως σημειώνει το euractiv.com, όλες οι τράπεζες περάσουν με επιτυχία τα «τεστ αντοχής» ενδέχεται να προκύψουν αμφιβολίες ως προς την αυστηρότητα αυτών των τεστ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα