Handelsbaltt: «Το μεγάλο εγχείρημα του Μιχάλη Σάλλα»

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010 18:38

Ρεπορτάζ για την Ελλάδα και συγκεκριμένα την αξιολόγηση του ΔΝΤ για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την πρόταση του Μιχάλη Σάλλα για την εξαγορά ποσοστού της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου φιλοξενεί ο γερμανόφωνος Τύπος.

«Καλούς βαθμούς για την Ελλάδα», «Το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο», «Η Ελλάδα κάνει προόδους με την εξυγίανση», είναι οι τίτλοι των γερμανόφωνων εφημερίδων σχετικά με τα πορίσματα του ελέγχου του.

Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει σε δημοσίευμά της ότι «η Ελλάδα κάνει προόδους στην εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης των δημοσιονομικών της. Σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτών του ΔΝΤ οι πρόοδοι είναι εμφανείς».

«Το ΔΝΤ προειδοποιεί όμως ότι δεν αποσοβήθηκαν ακόμη οι κίνδυνοι, διότι αυξάνονται τα έξοδα στο σύστημα υγείας και η τοπική αυτοδιοίκηση βυθίζεται στα χρέη. Επιπλέον το πρόγραμμα εξυγίανσης επιβαρύνεται σημαντικά από την άποψη που επιχειρούν να περάσουν οι κερδοσκόποι στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν γλυτώνει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους, απλώς έχει πάρει παράταση», προσθέτει η εφημερίδα.

Στη συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και στις προσπάθειες ελέγχου των δημοσιονομικών αναφέρεται η αυστριακή Kurier: «Η οικονομική ανάπτυξη συρρικνώνεται, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω των περικοπών, αλλά τα βήματα που κάνει η Ελλάδα για τον έλεγχο στα δημοσιονομικά της είναι θετικά. Αυτή τη στιγμή οι κυβερνώντες σοσιαλιστές έχουν μπει στη διαδικασία να περάσουν τις λιγότερο δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και το ασφαλιστικό παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση Σάλλα, η εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsbaltt φιλοξενεί ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ με τίτλο «Μιχάλης Σάλλας: Ο ‘στρατηγός’ από την Κρήτη μπροστά σε ένα μεγάλο εγχείρημα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «εάν ευοδωθεί η πρόταση Σάλλα και συγχωνευθούν ΑΤΕ, ΤΤ και Τράπεζα Πειραιώς θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Η Τράπεζα Πειραιώς, μέχρι τώρα το νούμερο τέσσερα, θα υποσκελίσει την ΕΤΕ και θα γίνει το νούμερο ένα».

Προστίθεται δε ότι «η πρόταση Σάλλα προκάλεσε έκπληξη στον τραπεζικό κόσμο, κάτι που έχει καταφέρει επανειλημμένα στο παρελθόν ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρώην καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου με διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης».

«Σαν την αλεπού στο κοτέτσι – ο Έλληνας που μετράει τους δημοσίους υπαλλήλους», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung για τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή: «Ο κ. Ρακιντζής μαζί με τους σχεδόν 30 συνεργάτες του φέρνει συνεχώς στο φως της δημοσιότητας τα παράδοξα της σπατάλης και της διαφθοράς.

Η μεγαλύτερη όμως αποκάλυψή του αναμένεται. Πρόκειται για την καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων, τον ακριβή αριθμό των οποίων ουδείς γνωρίζει εκτός από την ΑΔΕΔΥ που υποστηρίζει μάλιστα ότι είναι πολύ λιγότεροι από όσο υπολογίζει η κυβέρνηση. Χάρις στον Λέανδρο Ρακιντζή θα υπάρχουν προσεχώς ασφαλή στοιχεία για τον αριθμό και το είδος απασχόλησης του κάθε δημοσίου υπαλλήλου.»

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα