Την πεποίθησή του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν στον κατάλληλο χρόνο τις όποιες στρατηγικές αποφάσεις, αναλαμβάνοντας η καθεμία τις δικές της ευθύνες τόσο απέναντι στο εσωτερικό τους κοινό όσο και απέναντι στην οικονομία και κοινωνία, ευρύτερα, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG, Νικόλαος Νανόπουλος.
Μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας με τίτλο «Η Ελληνική Οικονομία και το Πρόγραμμα Σταθερότητας», ο κ. Νανόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι «σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι η ευρωστία και η περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος, καθώς και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές του, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».
Σε 'ο,τι αφορά την οικονομία, τόνισε ότι «ο μετασχηματισμός και ο εκσυγχρονισμός μιας νοσούσης οικονομίας χρειάζονται χρόνο και επιμονή. Το ίδιο χρειάζεται και η καταπολέμηση των στρεβλώσεων και των παρωχημένων αντιλήψεων» και πρόσθεσε ότι «παρά τις έντονες διεθνείς αμφισβητήσεις και το κλίμα κινδυνολογίας που καλλιεργήθηκε, το εγχείρημα της δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι εφικτό και μπορεί να αποδώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ακόμα και πέραν του αρχικού σχεδιασμού».
Χρακτήρισε ακόμη θετικές και αποτελεσματικές τις παρεμβάσεις της δημοσιονομικής πολιτικής, υποστηρίζοντας πως «ήρθε η ώρα να χτίσουμε πάνω σ' αυτές τις πρώτες θετικές επιδόσεις και να στρέψουμε το ενδιαφέρον και τις ενέργειές μας στην υπόθεση της ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που θα μας βγάλει από την κρίση και θα δώσει προοπτική και όραμα στους Ελληνες πολίτες. Μιας ανάπτυξης θεμελιωμένης σε διαφορετικό πρότυπο από ό,τι στο παρελθόν, με γνώμονα την εξωστρέφεια, την ποιότητα, την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, τη διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης, και με πρωταγωνιστή έναν ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, σύγχρονο και δυναμικό».
Υπογράμμισε επίσης ότι «βασική προϋπόθεση είναι η εδραίωση ενός θετικού επενδυτικού και αναπτυξιακού κλίματος σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές, αλλά και στην αξιοπιστία της», εκτιμώντας ότι «η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, εφόσον εμπεδωθούν, θα επιτρέψουν, σε βάθος χρόνου, στη χώρα μας, αλλά και στο τραπεζικό μας σύστημα, να επιστρέψουν στις διεθνείς αγορές, αποκαθιστώντας τη ρευστότητα στην οικονομία μας, και ενισχύοντας τις αναπτυξιακές της δυνατότητες».
«Για όλα αυτά, χρειάζεται μεν χρόνος, αλλά, πρωτίστως, χρειάζεται συνέπεια μεταξύ έργων και λόγων, όπως αυτή αποτυπώθηκε, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Βούληση υπάρχει, καθώς και ένας επιχειρηματικός κόσμος, έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως και τις ευθύνες, που του αναλογούν. Παράλληλα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αποδείξει ότι είναι ικανό και πρόθυμο να στηρίξει την αναπτυξιακή αυτή προσπάθεια», κατέληξε ο κ. Νανόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ