Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010 05:32
UPD:05:45

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη MSCI Asia Pacific Index στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, μετά την υποχώρηση της εμπιστοσύνης των κατασκευαστών κατοικιών στις ΗΠΑ περισσότερο από τις προβλέψεις, ανανεώνοντας τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ενδέχεται να κλονιστεί.

Οι μετοχές της Toyota Motor Corp., της αυτοκινητοβιομηχανίας που πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες πωλήσεις της εκτός Ιαπωνίας στη Βόρεια Αμερική, βυθίστηκαν 1,8%. Οι μετοχές της Sony Corp., της κατασκευάστριας ηλεκτρονικών με πωλήσεις πλέον του 20% στις ΗΠΑ, υποχώρησαν 2,4%. Απώλειες 1,6% σημείωσαν στη Σεούλ οι μετοχές της Hana Financial Group Inc., της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομικής εταιρείας της Νότιας Κορέας, μετά την ανακοίνωσή της για τη απροσδόκητη μείωση των κερδών.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,3% φθάνοντας στις 114,96 μονάδες στις 10:30 π.μ. στο Τόκιο οδεύοντας να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 7 Ιουλίου. Τρεις μετοχές σημείωναν απώλειες σε κάθε δύο που σημείωναν κέρδη μεταξύ των μετοχών που αποτελούν τον δείκτη. Ο τελευταίας έχει υποχωρήσει 11% από τα υψηλότερα επίπεδα φέτος στα οποία αναρριχήθηκε στις 15 Απριλίου καθώς η κρίση χρέους στην Ευρώπη και τα μέτρα στην Κίνα για τον περιορισμό των τιμών ακινήτων τροφοδότησαν τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 0,9%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi απώλεσε 0,1% και στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex ισχυροποιήθηκε 0,3%. Ανοδο 0,2% σημείωσε ο δείκτης S&P/ASX 200 Index στην Αυστραλία.

Χθες κλειστές ήταν οι αγορές στην Ιαπωνία λόγω εθνικής εορτής. Αυτήν την ημέρα ο MSCI Asia Pacific – εκτός της Ιαπωνίας – σημείωσε απώλειες 1%. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών επιδεινώθηκε μετά τις απώλειες των αμερικανικών μετοχών στις 16 Ιουλίου, αποτέλεσμα των χαμηλότερων πωλήσεων της Bank of America Corp., της Citigroup Inc. και της General Electric Co. από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών και την πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους.

Χθες στη Νέα Υόρκη ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,6% καθώς η αισιοδοξία για τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου τεχνολογίας και ενεργείας επισκίασε την υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης National Association of Home Builders/Wells Fargo υποχώρησε στο 14 αυτόν τον μήνα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009, από 16 που ήταν τον Ιούνιο, έδειξα χθες τα στοιχεία του ομίλου που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Οι Αμερικανοί κατασκευαστές έγιναν περισσότερο απαισιόδοξοι τον Ιούλιο από τις προβλέψεις, σημάδι ότι η λήξη της έκπτωσης φόρων από την κυβέρνηση θα βλάψει τις κατασκευές κατοικιών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα