Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε εκδήλωση στο κτίριο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για την επίσημη τοποθέτηση του νέου προεδρείου της Αρχής, με επικεφαλής τον Ανδρέα Γεωργίου (έως τώρα αναπληρωτή προϊστάμενο του Τμήματος Στατιστικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου).
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα τους τελευταίους οκτώ μήνες, «δύσκολα βήματα, για τα οποία ζητήσαμε από τους Έλληνες πολίτες να κάνουν θυσίες, μερικές φορές πολύ μεγάλες θυσίες». Τόνισε όμως πως «αυτές οι θυσίες αρχίζουν και αποδίδουν, γιατί έχουμε καταφέρει να συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας».
Αναφερόμενος στις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές τόνισε πως είναι αισιόδοξος, γιατί βλέπει «ότι η ελληνική οικονομία έχει αντοχές και ότι ανοίγεται μια περίοδος, όπου συνεχίζοντας τις πολιτικές που έχουμε ξεκινήσει με μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, στη διοίκηση, στην οικονομία, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια οικονομία βιώσιμη, πιο ανταγωνιστική, πιο δίκαιη και μια οικονομία που να παράγει θέσεις εργασίας, επενδύσεις και πλούτο, που να διανέμεται δίκαια».
Όπως επεσήμανε ο υπουργός, εκτός από τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η Ελλάδα αποκαθιστά και την αξιοπιστία της, μέσω της νέας στατιστικής αρχής, και πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα στατιστικά στοιχεία που παρέχονται στους διεθνείς οργανισμούς.
«Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήσαμε, θωρακίζουμε το χώρο στον οποίο δουλεύετε, απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης και επηρεασμού, που αδικεί τη δουλειά που εσείς κάνετε» σημείωσε απευθυνόμενος στα στελέχη της Αρχής.
Tην Παρασκευή συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, με αντικείμενο το γενικότερο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τον ορισμό συμβούλων για την αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ειδικά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα.
Στη συνεδρίαση θα παραστούν η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.
Αναλυτικά, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα θέματα ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:
1. Επιλογή χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων για τη διερεύνηση των στρατηγικών επιλογών του Ελληνικού Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.
2. Επισκόπηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων - πρόοδος, ανταλλαγή απόψεων και σχέδιο δράσης.
3. Εκσυγχρονισμός και διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας εν γένει.
4. Δημιουργία ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων, για τη μελέτη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.