ΕΕ: Σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010 21:01
UPD:21:47

Τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, στα οποία υποβλήθηκαν 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, χαιρέτισαν Εποπτική Αρχή Ευρωπαϊκών Τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, επισημαίνοντας τη διαφάνεια με την οποία διεξήχθησαν τα τεστ.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι δημοσιοποιήθηκαν λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε κρατικά χρέη, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους πληροφορίες ενισχύουν τη διαφάνεια στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Σημειώνεται, δε, ότι τα τεστ αντοχής χρησιμοποίησαν υποθετικά δυσμενή σενάρια, τα οποία είναι πολύ απίθανο να πραγματοποιηθούν.

«Τα αποτελέσματα των τεστ επιβεβαιώνουν τη συνολική προσαρμοστικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σε αρνητικές μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές δονήσεις και αποτελούν σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις τράπεζες, οι οποίες δεν κατάφεραν να περάσουν τα τεστ αντοχής, τονίζεται ότι θα πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να ενισχύσουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και, αν χρειαστεί, να καταφύγουν σε διευκολύνσεις από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, με απόλυτη συμβατότητα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Θετικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών και η βελγική προεδρία της ΕΕ. Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε ότι τα τεστ ήταν αυστηρά και διεξήχθησαν με απόλυτη διαφάνεια.

Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής χαιρέτισε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα