«Απενεργοποιημένος» ο συναγερμός στην εξέδρα άντλησης της BP

Στον Κόλπο του Μεξικού
Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010 11:08

Απενεργοποιημένος ήταν, σύμφωνα με πρώην υπάλληλο της BP, ο συναγερμός που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της εταιρείας στον Κόλπο του Μεξικού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συναγερμός που θα έπρεπε να είχε προειδοποιήσει τους εργαζομένους στην πλατφόρμα για τη συγκέντρωση αερίου στην πετρελαιοπηγή, η οποία ευθύνεται για την έκρηξη, είχε απενεργοποιηθεί μήνες πριν από την καταστροφή.

Ο συναγερμός διέθετε φώτα και κουδούνια με σκοπό να προειδοποιήσουν για φωτιά ή για ένα αφύσικο επίπεδο τοξικών αερίων ή εκρηκτικών, εξήγησε ο Μάικ Γουίλιαμς, επικεφαλής των ηλεκτρονικών τεχνικών πάνω στην εξέδρα κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον των αμερικανικών αρχών που διερευνούν τα αίτια της έκρηξης.

Ο Γουίλιαμς, ο οποίος επιβίωσε από την έκρηξη που έγινε στην εξέδρα στις 20 Απριλίου, στον Κόλπο του Μεξικού και η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους, διεβεβαίωσε πως οι αισθητήρες λειτουργούσαν αλλά δεν ήταν προγραμματισμένοι για να σημάνουν συναγερμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Απενεργοποιημένος σημαίνει πως ο αισθητήρας είναι ενεργός και λειτουργεί (...), ότι θα διαβιβάσει τις πληροφορίες σε έναν υπολογιστή αλλά ότι αυτός ο υπολογιστής δεν θα σημάνει συναγερμό», διευκρίνισε.

Υπεύθυνοι της εξέδρας είχαν απαιτήσει ο συναγερμός να απενεργοποιθηθεί επειδή «δεν ήθελαν οι άνθρωποι να ξυπνούν στις 3 η ώρα το πρωί εξαιτίας ενός λανθασμένου συναγερμού», είπε ο Γουίλιαμς, σημειώνοντας πως εδώ και ένα χρόνο οι συναγερμοί δεν λειτουργούσαν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα