«Οι κανονιστικές ρυθμίσεις κύρια απειλή για τις επιχειρήσεις»

Εκθεση της Ernst & Young για τον Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Κίνδυνο
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010 14:10

Οι κανονιστικές ρυθμίσεις και η συμμόρφωση αναδεικνύονται ως η κορυφαία απειλή που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία εξέρχεται από την κρίση, όπως προκύπτει από ετήσια έκθεση της Ernst & Young με τίτλο «Παγκόσμιος Επιχειρηματικός Κίνδυνος» (Global Business Risk).

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας, ζητήθηκε από περισσότερα από 70 κορυφαία στελέχη εταιρειών και αναλυτές από 14 επιχειρησιακούς κλάδους να εντοπίσουν και να κατατάξουν τους κορυφαίους επιχειρηματικούς κινδύνους κάθε κλάδου, για τους 12 προσεχείς μήνες, καθώς και τους κινδύνους που επί του παρόντος δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά οι οποίοι θα μπορούσαν να ανέλθουν στις 10 κορυφαίες θέσεις κατά τα επόμενα έτη.

Οι κανονιστικές ρυθμίσεις κατέλαβαν για άλλη μια χρονιά την πρώτη θέση στη λίστα, ενισχυμένες κυρίως από τη γενικότερη αβεβαιότητα που τις περιβάλλει και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι καθυστερούν τη διαδικασία λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων.

Υψηλά στη λίστα των δυνητικών παραγόντων ανησυχίας παραμένουν επίσης η πρόσβαση στις πιστώσεις καθώς και η απειλή της συνεχιζόμενης ασθενούς οικονομικής απόδοσης σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντική άνοδο στον πίνακα κινδύνων σημείωσε φέτος η στελέχωση και διαχείριση ταλέντων, όπως και η αντιμετώπιση των προβλημάτων στις αναδυόμενες αγορές. Επίσης, ο κίνδυνος κοινωνικής αποδοχής και η εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ) έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στη λίστα φέτος, υποδεικνύοντας διαφορετικές πιέσεις στις επιχειρήσεις.

«Παρότι υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο κάποια σχετική αίσθηση ομαλότητας με τις εταιρείες να επικεντρώνονται και πάλι στο πώς θα παραμείνουν ανταγωνιστικές με τα ήδη διαθέσιμα ταλέντα και να εξετάζουν κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες που παρουσιάζονται μετά την κρίση, η πρόσβαση στις πιστώσεις εξακολουθεί να είναι διεθνώς ο δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος στο ραντάρ επιχειρηματικών κινδύνων», δήλωσε ο Γιώργος Παπαδημητρίου, υπεύθυνος του συμβουλευτικού τμήματος της Ernst & Young στην Ελλάδα και των υπηρεσιών διαχείρισης κινδύνων στην Κεντρική και Νοτιανατολική Ευρώπη.

«Ο συγκεκριμένος κίνδυνος είναι αναμφίβολα εξαιρετικά σημαντικός και για το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον στα πλαίσια της κρίσης που διανύουμε και πιθανότατα περισσότερο σημαντικός από τον κίνδυνο κανονιστικής συμμόρφωσης, ο οποίος για μια ακόμη χρονιά καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο σχετικό ραντάρ», ανέφερε μεταξύ άλλων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα