Δέσμευση για επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010 10:20
UPD:11:32
EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών ταχύτερα από τις προθεσμίες που θέτει το μνημόνιο ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου οι ελεγκτές της τρόικας, κατά την πρώτη συνάντηση που είχαν χθες με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο ΥΠΟΙΚ δεσμεύτηκε από την πλευρά του να επισπεύσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και να προωθήσει εντός του φθινοπώρου σχέδια εξυγίανσης και άλλων ΔΕΚΟ, κατά το πρότυπο του ΟΣΕ, προκειμένου να περιοριστούν τα διογκούμενα ελλείμματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ και των νοσοκομείων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι ανησυχούν για κρυφά ελλείμματα και χρέη των ΔΕΚΟ, που θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες τους, ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε εξυγίανση όλων των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, με αποφάσεις που θα ληφθούν το φθινόπωρο.

Επίσης, ενημέρωσε τους ελεγκτές ότι σύντομα θα τοποθετηθούν ορκωτοί ελεγκτές σε όλα τα νοσοκομεία, προκειμένου να αναχαιτιστεί η αυξητική πορεία των δαπανών τους, ενώ το ίδιο θα γίνει και σε ασφαλιστικά ταμεία και σε δημόσιους φορείς που καταναλώνουν μεγάλα κονδύλια κρατικών επιχορηγήσεων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε επίσης στους ελεγκτές την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τον φάκελο των «κλειστών» επαγγελμάτων μέχρι τον Οκτώβριο, αντί το Δεκέμβριο που προβλέπει το μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε αρκετά νωρίτερα των προθεσμιών τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακό, εξέλιξη που ικανοποίησε την τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προωθηθούν το Σεπτέμβριο και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, οι οποίες θα είναι διορθωτικού χαρακτήρα, αλλά θα ενσωματώνουν και τις αλλαγές στα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που έχει προτείνει η ομάδα εργασίας του ΔΝΤ.

Στο επίκεντρο των χθεσινών συζητήσεων με την τρόικα βρέθηκε και η πορεία των εσόδων. Οι ελεγκτές ενημερώθηκαν αναλυτικά για την πορεία του προϋπολογισμού στο εξάμηνο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μείωση του ελλείμματος κατά 46%, ωστόσο ζήτησαν διασφαλίσεις για τη βελτίωση των εσόδων στο β' εξάμηνο του 2010.

Στις επόμενες μέρες, τα στελέχη της τρόικας θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τους περισσότερους υπουργούς της κυβέρνησης και συγκεκριμένα θα επισκεφθούν τα υπουργεία Υγείας, ¶μυνας, Εσωτερικών, Υποδομών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Εργασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα