Σερβία: Δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010 11:39

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, κ. Bozidar Djelic και ο επίτροπος οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Olli Rehn υπέγραψαν συμφωνία για την παροχή δανειακής βοήθειας στη Σερβία, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Η περίοδος αποπληρωμής του δανείου είναι διάρκειας 8 ετών με ετήσιο επιτόκιο ύψους 1% περίπου, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Djelic προσθέτοντας πως στην περίπτωση που η Σερβία προχωρούσε στη λήψη δανείου από την ελεύθερη αγορά κεφαλαίων το κόστους του θα ήταν υψηλότερο κατά 30 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι πόροι του δανείου θα χορηγηθούν στη Σερβία σε δύο ισόποσες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη εντός του καλοκαιριού ή το Σεπτέμβριο και η δεύτερη έως τα τέλη του έτους. Βασική προϋπόθεση για τη λήψη του δανείου είναι η έγκριση από τη σερβική κυβέρνηση έως τα τέλη Ιουλίου του νόμου περί δημοσιονομικής ευθύνης, η εφαρμογή του οποίου αποσκοπεί στη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού.

Η συμφωνία παροχής του δανείου αποτελεί απόδειξη της πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης που εξασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σερβία, τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Rehn.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα