Ακρόαση φορέων επί του ν/σχ για την άρση του καμποτάζ

Εγκρίθηκε επί των άρθρων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010 21:10

Θετικά ήταν σε γενικές γραμμές τα σχόλια της πλειονότητας των φορέων που τοποθετήθηκαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στη ναυτιλία (ΠΝΟ, ΠΕΜΕΝ και ΠΕΝΕΝ) τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι θα επιφέρει απώλεια θέσεων εργασίας.

Για νομοθέτημα που κινείται στην σωστή κατεύθυνση έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Μ. Σαρλής, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν προβλέπει πλήρη απελευθέρωση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης διαφώνησε με την πλήρη απελευθέρωση και τάχθηκε υπέρ της «σταδιακής» άρσης του καμποτάζ.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μ. Λάμπρος, μίλησε για θετική πρωτοβουλία και εισηγήθηκε επί μέρους τροποποιήσεις, όπως και ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Ν. Καβαλιέρος.

Ως «θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΗΑΤΤΑ Γ. Τελώνης την νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου, εκφράζνοντας ωστόσο τη διαφωνία του με τους χρονικούς περιορισμούς που θέτει το σχέδιο νόμου στην παραμονή των πλοίων.

Θετική ήταν και η τοποθέτηση του αντιπρόεδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Α. Ανδρεάδη.

Με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Ιω. Χαλάς αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης «συγκροτημένων» εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων» και επικαλέστηκε την ελληνική νομοθεσία για να υποστηρίξει την υποχρεωτική πρόσληψη των Ελλήνων ναυτικών.

Η άρση του καμποτάζ «υπηρετεί τα μονοπώλια» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΝΣ. Τσίμπογλου, ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Α. Νταλακογιώργος υποστήριξε ότι τα πλοία με ελληνική σημαία θα φύγουν.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Επιτροπή και επί των άρθρων, κατά πλειοψηφία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα