Telefonica: Προκαταρκτική συμφωνία με Portugal Telecom

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010 12:42
UPD:12:46

Αίσιο τέλος φαίνεται πως θα έχουν τελικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ισπανικής Telefonica και της Portugal Telecom, καθώς, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία σχετικά με την βραζιλιάνικη Vivo Participacoes.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της προς τις ισπανικές ρυθμιστικές αρχές η Telefonica αναφέρει πως κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με την Portugal Telecom για το ποσοστό συμμετοχής της τελευταίας στην Vivo.

Οι δύο εταιρείες κατέχουν από κοινού την Vivo μέσω του επενδυτικού οχήματος Brasilcel, το οποίο ελέγχει το 60% της βραζιλιάνικης εταιρείας. Στόχος της ισπανικής εταιρείας είναι να εξαγοράσει το μερίδιο της Portugal Telecom και να αποκτήσει έτσι τον έλεγχο της Vivo.

Η συμφωνία απομένει να εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια των Telefonica και Portugal Telecom, τα οποία θα συνεδριάσουν εντός της ημέρας. Η αξία της αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 7,5 δισ. δολάρια.

Τον προηγούμενο μήνα, η Telefonica είχε ανακοινώσει πως εγκαταλείπει τα σχέδιά της για την απόκτηση του ελέγχου της Vivo, της κορυφαίας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Βραζιλίας, καθώς οι διαπραγματεύσεις της με την Portugal Telecom απέβησαν άκαρπες.

Σε ανακοίνωσή της η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανέφερε ότι αποσύρει την προσφορά για την εξαγορά μεριδίου, αξίας 7,15 δισ. ευρώ, στη Vivo, καθώς εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δοθεί στο διοικητικό συμβούλιο της πορτογαλικής εταιρείας για την αποδοχή της.

Αν και οι μέτοχοι της Portugal Telecom είχαν ψηφίσει υπέρ της αποδοχής της προσφοράς, η πορτογαλική κυβέρνηση μπλόκαρε τη συμφωνία επικαλούμενη δικαιώματα, που απορρέουν από το καθεστώς των λεγόμενων «χρυσών» μετοχών. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε παράνομη την κίνηση της Λισαβόνας, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητο περιορισμό στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα