Κλείνει ο κύκλος επαφών της τρόικας

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010 11:46
UPD:11:55
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιώργο Προβόπουλο συναντάται σήμερα το κλιμάκιο της τρόικας και ουσιαστικά κλείνει ο κύκλος επαφών των ελεγκτών στην Αθήνα, εν όψει της έγκρισης εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου.

Στο υπουργείο Εργασίας, τα στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ θα μελετήσουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και αναμένεται να ζητήσουν επιπλέον στοιχεία σχετικά με την αναλογιστική προβολή της πορείας των Ταμείων για την επόμενη δεκαετία.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν αποκλείεται να ζητήσουν να αρχίσει από τώρα ο σχεδιασμός της επόμενης μεταρρύθμισης, καθώς θεωρούν ότι για τα ασφαλιστικά συστήματα στην Ευρώπη απαιτούνται καίριες παρεμβάσεις κάθε 10- 15 χρόνια, προκειμένου αυτά να παραμείνουν βιώσιμα.

Με τον κ. Προβόπουλο, οι ελεγκτές θα συζητήσουν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) στις ελληνικές τράπεζες, καθώς και τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβούν τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους και να συμβάλουν περαιτέρω στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.

Η τρόικα δεν αναμένεται να εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ, ωστόσο, τα μέλη της πιστεύουν ότι απαιτούνται ευρύτερα τραπεζικά σχήματα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του πιστωτικού συστήματος συνολικά.

Μετά τις σημερινές επαφές, τα κλιμάκια της τρόικας θα ετοιμάσουν αναφορά, με τα πρώτα συμπεράσματα των ελέγχων στην ελληνική οικονομία, την οποία θα αποστείλουν στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. Θα ακολουθήσουν οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, βάσει των οποίων θα προχωρήσει - κατά πάσαν πιθανότητα στις 13 Σεπτεμβρίου - η εκταμίευση της δεύτερης δόσης, ύψους 9 δισ. ευρώ, του δανείου.

Από τις έως τώρα συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, προκύπτει ότι οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν την άμεση εξυγίανση των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, την πάταξη της γραφειοκρατίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών, την τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, την περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας στις εξοπλιστικές δαπάνες, στις προμήθειες του Δημοσίου και στα μεγάλα έργα. Απηύθυναν, επίσης, συστάσεις για την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση στα έσοδα.

Από τους υπουργούς, με τους οποίους συναντήθηκαν, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν κατά γράμμα και ενδέχεται η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων να είναι ταχύτερη από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανώτερο παράγοντα του κυβερνητικού επιτελείου, «δεν πρέπει τώρα να χάσουμε το μομέντουμ των κρίσιμων αλλαγών και όταν τελειώσει η τριετία του μνημονίου, η Ελλάδα πρέπει να είναι μία άλλη χώρα». Για τον συγκεκριμένο λόγο, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε μαζική απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών τούς επόμενους μήνες, καθώς θεωρείται ότι η αρχή με τους ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων ήταν επιτυχής. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς με ένα ενιαίο νομοσχέδιο πριν από το τέλος του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα