Έκλεισε ο κύκλος επαφών της τρόικας

Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010 18:54

Ολοκληρώθηκε, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο κύκλος των επαφών της τρόικας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του μνημονίου.

Οι ελεγκτές της τρόικας αναμένεται να επιδώσουν τη Δευτέρα ένα πρώτο απολογιστικό κείμενο στον κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα συντάξουν μια έκθεση προόδου, την οποία θα αποστείλουν στις Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), στη Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) και στην Ουάσινγκτον (ΔΝΤ).

Με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση και τα πορίσματα, τα οποία θα ακολουθήσουν από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να εκταμιευθεί στις 13 Σεπτεμβρίου η δεύτερη δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα ενημερώθηκε ότι ο προϋπολογισμός υλοποιείται κανονικά και οι κίνδυνοι που υπάρχουν έχουν αναγνωριστεί.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, τα επόμενα βήματα θα αφορούν στον «Καλλικράτη», την εξυγίανση του ΟΣΕ και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Σχετικά με την υλοποίηση του μνημονίου, το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι θα υπάρξει εξειδίκευση και επικαιροποίηση των δεσμεύσεων έναντι της τρόικας και όχι άνοιγμα νέων θεμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Δευτέρα έως και σήμερα, οι ελεγκτές της τρόικας είχαν σειρά συναντήσεων με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, την Τράπεζα της Ελλάδος και φορείς, και συνέλεξαν στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Μάιο.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το περιεχόμενο της αναφοράς της τρόικας θα είναι θετικό, καθώς όλες οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.

Ωστόσο, στην αναφορά αναμένεται να επισημαίνεται ότι παραμένουν δημοσιονομικοί κίνδυνοι και κυρίως στο σκέλος των εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά έναντι του ετήσιου στόχου, ενώ θα ζητείται η επιτάχυνση ορισμένων κινήσεων, όπως είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών στις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και η ενίσχυση της διαφάνειας στις προμήθειες του δημοσίου.

Ο επόμενος έλεγχος της τρόικας προσδιορίζεται αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου. Στην επίσκεψή τους αυτή θα έχουν στη διάθεσή τους και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι δεσμεύσεις για το επόμενο έτος και τα αποτελέσματα που θα έχει η υλοποίησή τους ως προς τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα