Παρότι οι λειτουργικές συνθήκες που αντιμετώπισαν οι Έλληνες κατασκευαστές παρέμειναν δύσκολες τον Ιούλιο, υπήρξαν ενδείξεις ότι ο ρυθμός επιδείνωσης εξασθένησε.
Η συρρίκνωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκε ραγδαία, ενώ ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών και των αποθεμάτων προμηθειών μειώθηκε με πολύ πιο ήπιο ρυθμό.
Η συρρίκνωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκε ραγδαία, ενώ ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών και των αποθεμάτων προμηθειών μειώθηκε με πολύ πιο ήπιο ρυθμό.
Ως εκ τούτου, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) –ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα– ανήλθε στις 45,3 μονάδες, από τις 42,2 μονάδες του Ιουνίου. Η πρόσφατη τιμή ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα έξι μηνών και υπέδειξε μία μέτρια (αν και εξίσου σημαντική) επιδείνωση της υγείας της βιομηχανίας.
Για εικοστό πρώτο συνεχή μήνα σε διάστημα είκοσι δύο μηνών, οι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν μείωση του όγκου νέων εργασιών που έλαβαν τον Ιούλιο. Αναφορές υπέδειξαν ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και η έλλειψη ζήτησης ήταν οι κύριοι παράγοντες της συρρίκνωσης των νέων παραγγελιών. Αν και εξίσου έντονη, η πρόσφατη μείωση ήταν η μετριότερη που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της απότομης επιβράδυνσης του ρυθμού μείωσης των νέων εργασιών εξαγωγών. Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι εισερχόμενες νέες εργασίες από το εξωτερικό μειώθηκαν μόλις μέτρια κατά τη διάρκεια του μήνα.
Η συρρίκνωση της παραγωγής του ελληνικού μεταποιητικού τομέα επιβραδύνθηκε με παρόμοιο ρυθμό με εκείνον της μείωσης των νέων εργασιών στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου, παραμένοντας ωστόσο έντονη.
Τα στοιχεία του Ιουλίου υπέδειξαν τη συνεχιζόμενη ύπαρξη επιπλέον διαθέσιμου προσωπικού στα εργοστάσια του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, καθώς τόσο οι αδιεκπεραίωτες εργασίες όσο και η απασχόληση περιορίστηκαν περαιτέρω. Ωστόσο, καθώς ο ρυθμός μείωσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα, η μείωση των θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε με ρυθμό ο οποίος ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο του 2009. Ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν ότι πραγματοποιήθηκε ορθολογική οργάνωση του εργατικού δυναμικού, λόγω των μειωμένων απαιτήσεων της παραγωγής και της περικοπής των εξόδων.
Τα μειωμένα επίπεδα δραστηριότητας και οι χρηματοοικονομικοί περιορισμοί οδήγησαν επίσης σε περαιτέρω μειώσεις τόσο της αγοραστικής δραστηριότητας όσο και των αποθεμάτων, τον Ιούλιο. Οι προμήθειες, παράλληλα με τα αποθέματα των πρώτων υλών και των ετοίμων προϊόντων, περιορίστηκαν με σημαντικό ρυθμό. Οι εταιρείες ανέφεραν επίσης το αυξανόμενο κόστος των εισροών.
Page 1 of 3
Παρά την περαιτέρω πτώση της ζήτησης πρώτων υλών, οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν κατά τη διάρκεια τη τελευταίας περιόδου της έρευνας. Οι κύριοι λόγοι της επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα μέλη του πάνελ, ήταν οι ελλείψεις σε ορισμένα βασικά προϊόντα και οι καθυστερήσεις λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα.
Η αύξηση των τιμών εισροών που αντιμετώπισαν οι Έλληνες κατασκευαστές μετριάστηκε και πάλι τον Ιούλιο. Εν τούτοις, οι αυξητικές πιέσεις στις τιμές εισροών παρέμειναν σημαντικές, γεγονός το οποίο οι συμμετέχοντες στην έρευνα συνέδεσαν με τις υψηλότερες τιμές καυσίμων και πρώτων υλών. Το κόστος προμηθειών παρουσιάζει πλέον αύξηση κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2009.
Η χαμηλή ζήτηση της αγοράς και ο ισχυρός ανταγωνισμός εμπόδισε τους Έλληνες κατασκευαστές να αυξήσουν τις χρεώσεις τους, τον Ιούλιο. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές εκροών να μειωθούν με σημαντικό ρυθμό, μολονότι ελάχιστα ασθενέστερο σε σύγκριση με το ρυθμό του Ιουνίου.
Η Gemma Wallace, οικονομολόγος της Markit και συγγραφέας της έκθεσης για την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI™ είπε:
«Όπως ήταν αναμενόμενο από τον Ιούνιο, υπήρξαν περαιτέρω βελτιώσεις στα επίπεδα τόσο του δείκτη παραγωγής όσο και του δείκτη νέων παραγγελιών στην αρχή του τρίτου τριμήνου (παρότι παρέμεινε κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων), οι οποίες συνέβαλαν σε περαιτέρω αύξηση της τιμής του PMI™.
»Οι βελτιώσεις αυτές φαίνεται να ήταν αποτέλεσμα της εξασθενημένης μείωσης στη ζήτηση από το εξωτερικό. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες των Ελλήνων κατασκευαστών να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο άρχισαν να αποφέρουν καρπούς, παρότι δεν έχουν ακόμα οδηγήσει σε αύξηση των νέων εργασιών εξαγωγών».