ΙΚΑ: Η πάταξη της εισφοροδιαφυγής βασικός στόχος της νέας διοίκησης

Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2010 15:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Η μείωση της εισφοροδιαφυγής, η αυστηρή εποπτεία όλων των δαπανών περίθαλψης και η αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του ΙΚΑ περιλαμβάνονται στους βασικούς στόχους της νέας Διοίκησης του ΙΚΑ, όπως ανέφερε σήμερα ο νέος Διοικητής Ροβέρτος Σπυρόπουλος, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής.

Όπως εξήγησε ο κ. Σπυρόπουλος, οι στόχοι είναι δέκα και αφορούν τη μείωση της εισφοροδιαφυγής που ανέρχεται σήμερα στο 30% με δείγματα ετήσιας βάσης 5%, την ολοκλήρωση και επέκταση των μηχανογραφικών υποδομών, εποπτείας και ελέγχου όλων των λειτουργιών, τον εξορθολογισμό όλων των δαπανών, την αυστηρή εποπτεία όλων των δαπανών περίθαλψης, την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του ΙΚΑ, τη δημιουργία κοινοπρακτικής δομής ανάμεσα στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ για κοινές δράσεις προμηθειών και ελέγχου, τη μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών σε ενιαίο κτίριο για μείωση των δαπανών στέγασης και αύξηση της παραγωγικότητας, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας με αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, και τέλος την έμφαση στη διαβούλευση με στόχο την εμπέδωση αντίληψης συνεργασίας, υπευθυνότητας και συνευθύνης.

Ρ. Σπυρόπουλος: Πρώτος στόχος η μείωση της εισφοροδιαφυγής

Ρ. Σπυρόπουλος: Πρώτος στόχος η μείωση της εισφοροδιαφυγής

Ανέφερε ακόμη ότι οι κύριοι άξονες στους οποίους θα κινηθεί είναι η ενίσχυση και ο σεβασμός του κοινωνικού διαλόγου, η απόλυτη συνεργασία και ο σεβασμός στις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας με στόχο την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και την επεξεργασία ενός τριετούς προγράμματος δράσης για την υλοποίηση βασικών στόχων.

Στην τελετή παρέστη και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναφερόμενος στον απερχόμενο Διοικητή Θεόδωρο Αμπατζόγλου, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: «δουλέψαμε με τον κ. Αμπατζόγλου επί εννέα μήνες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και ο τελικός απολογισμός είναι θετικός».

Α. Λοβέρδος: Αναζητούμε την εκπλήρωση των στόχων του ΠΣΑ

Α. Λοβέρδος: Αναζητούμε την εκπλήρωση των στόχων του ΠΣΑ

Επεσήμανε μάλιστα ότι στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους Ευρωπαίους εκπροσώπους ήταν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει μία μικρή αλλά χαρακτηριστικότατη αύξηση των εσόδων του Οργανισμού από εισφορές και ταυτόχρονα μία ραγδαία πτώση της τιμής των φαρμάκων που ξεπέρασε τον Ιούνιο το 20%.

Καλωσορίζοντας τον κ. Σπυρόπουλο, ο υπουργός Εργασίας του ευχήθηκε να οπλιστεί με κουράγιο και υπομονή εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη αποδοτικότητα τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

«Αναζητούμε με πολύ μεγάλη αγωνία αλλά συγχρόνως δύναμη και πάθος την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος σταθερότητας που σημαίνει πολύ μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων του Οργανισμού από εισφορές και την παγίωση αυτής της μείωσης της φορολογικής δαπάνης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «θέλουμε ακόμη σε αυτό το χρονικό διάστημα να συνεργαστούμε και με το υπουργείο Υγείας με τον καλύτερο τρόπο ώστε να μειωθεί η δική μας δαπάνη ως ασφαλιστικού οργανισμού απέναντι στη δημόσια υγεία με μία σειρά συμφωνημένων υποκοστολογήσεων που θα ανακουφίζουν το "βαλάντιο" του ΙΚΑ και των ασφαλισμένων και θα βοηθήσουν στην καλύτερη συνεργασία του οργανισμού με το Υπουργείο Υγείας».

Τα κύρια σημεία των παρεμβάσεών του αλλά και τα προβλήματα στα οποία θα πρέπει να εστιάσει η νέα Διοίκηση ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Αμπατζόγλου χαρακτηρίζοντας άριστη την επιλογή του κ. Σπυρόπουλου.

Μεγαλύτερο έργο χαρακτήρισε την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ανακεφαλαίωσης Ενσήμων και του Σχήματος Επιτάχυνσης Συντάξεων επισημαίνοντας την ανάγκη στελέχωσης αυτών των υπηρεσιών.

Ως κύρια προβλήματα ανέφερε την έλλειψη προσωπικού (4.000 διοικητικοί, 1.000 γιατροί, 1.500 υγειονομικοί υπάλληλοι), τις οφειλές του Δημοσίου προς το ΙΚΑ που δημιουργούν πρόβλημα ρευστότητας και τη διαρκή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα