«Αγκάθι» οι πιέσεις για πώληση μέρους της ΔΕΗ

Αναζητώνται ηπιότερες μέθοδοι για άνοιγμα της αγοράς ενέργειας
Τρίτη, 03 Αυγούστου 2010 09:28
UPD:15:42

«Πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση αποτελούν οι πιέσεις της τρόικας για πώληση μέρους της ΔΕΗ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, τη στιγμή που η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ απειλεί να κατεβάσει διακόπτες.

Χθες, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ –η οποία ελέγχεται πλήρως από τη συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ την ΠΑΣΚΕ- προειδοποίησε (με γραπτό μήνυμα προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος) πως σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της Κομισιόν, τότε το συνδικάτο είναι αποφασισμένο να φτάσει στα άκρα, προχωρώντας σε εκτεταμένες περικοπές της ηλεκτροδότησης.

«Θα προχωρήσουμε με διάλογο για να δούμε πώς θα γίνει η απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας», υπογράμμισε η κ. Κατσέλη.

Όπως ήδη έχει γράψει η «Ναυτεμπορική», το σύνθημα των εργαζομένων το τελευταίο διάστημα, είναι οι φράσεις: «εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε».

Πάντως, η ηγεσία της οργάνωσης ρίχνει έμμεσες βολές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για την οποία εκφράζει την άποψη ότι είναι έτοιμη να δεχτεί τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε. και της τρόικας, σε αντίθεση με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ (Τίνα Μπιρμπίλη), η οποία δηλώνει ότι είναι εκτός πολιτικής του υπουργείου η εκχώρηση σε τρίτους μονάδων της ΔΕΗ.

Εν μέσω των έντονων αντιδράσεων που έχει ήδη πυροδοτήσει στους κόλπους της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, το ενδεχόμενο «βίαιου» ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, η ΥΠΟΙΑΝ Λ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι «πολύ ευαίσθητη στο θέμα της ΔΕΗ».

«Θα προχωρήσουμε με διάλογο για να δούμε πώς θα γίνει η απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας», πρόσθεσε.

Eναλλακτικές λύσεις αναζητά η κυβέρνηση

Σύμφωνα με αναλυτές, η σκληρή αντίδραση της ΓΕΝΟΠ εξυπηρετεί την κυβέρνηση, προκειμένου να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Και αυτό επειδή πέραν της πώλησης μονάδων, υπάρχουν ηπιότερες μέθοδοι ισοδύναμου αποτελέσματος, τις οποίες η κυβέρνηση συζητά.

Η πρόταση πώλησης του 40% της Επιχείρησης, περιλαμβάνεται και στην έκθεση που συντάσσει η τρόικα, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να την έχει ήδη απορρίψει.

«Οχι» στον κατατεμαχισμό της ΔΕΗ λέει η ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και τη σημασία μιας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η απελευθέρωση και η διεύρυνση του ανταγωνισμού όμως, δεν ισοδυναμούν με τον κατατεμαχισμό και την απαξίωση της ΔΕΗ».

Τα παραπάνω σημειώνει ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Γιαννάκης, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την απαίτηση της τρόικας για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1850712 .

Υποστηρίζει δε ότι «καθημερινά, αποδεικνύεται η ορθότητα της επιλογής της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό. Προφανώς οι υποστηρικτές του ή δεν ήξεραν τι ψήφιζαν ή υπερεκτίμησαν τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα