Διευκρινίσεις από την Ελλάδα ζήτησε η Κομισιόν για το Prestige

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2002 18:03

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε διευκρινίσεις από την Ελλάδα σχετικά με τις λιμενικές διαδικασίες που εφαρμόζει, αφού διαπιστώθηκε ότι το δεξαμενόπλοιο Prestige, το οποίο απειλεί με ρύπανση τις ισπανικές ακτές, είχε πρόσφατα επισκεφθεί ένα ελληνικό λιμάνι.

Σύμφωνα με την νομοθεσία της Ε.Ε., στα λιμάνια των 15 κρατών-μελών πρέπει να επιθεωρείται το 25% των σκαφών που ελλιμενίζονται.

Από τον Ιούλιο του 2003 οι επιθεωρήσεις θα είναι αυστηρότερες για τα μεγάλα σε ηλικία σκάφη, όπως το Prestige, που διαθέτει μονό κέλυφος. Μετά απο το 2015 κανένα σκάφος του είδους αυτού δεν θα επιτρέπεται να ελλιμενίζεται σε λιμάνια της Ε.Ε.

«Φαίνεται ότι το Prestige βρισκόταν στο λιμάνι της Καλαμάτας τον Ιούνιο του 2002 για ανεφοδιασμό», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Επιτροπής. Το πλοίο δεν έχει επιθεωρηθεί απο το 1999, πρόσθεσε.

Ο έλληνας πλοίαρχος του Prestige, Απόστολος Μανγκούρας, παραπέμφθηκε σε δίκη χθες μετά από απόφαση δικαστηρίου να του επιβληθεί χρηματική εγγύηση τριών εκατομμυρίων ευρώ, ανέφεραν αξιωματούχοι. Κατηγορείται για ανυπακοή προς τις αρχές και ρύπανση του περιβάλλοντος.

Σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδας το πλοίο βρισκόταν 202 χιλιόμετρα από το ακρωτήριο Φινιστέρε, ενώ η πλοιοκτήτρια εταιρεία πρόκειται να ζητήσει απο τις πορτογαλικές αρχές την άδεια να ελλιμενιστεί το πλοίο σε ένα από τα λιμάνια της.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι έχουν μολυνθεί περίπου 35 χιλιόμετρα ισπανικών ακτών από περίπου 4.000 τόνους αργού πετρελαίου που διέρρευσε, αλλά ενώσεις αλιέων υποστηρίζουν ότι έχουν μολυνθεί περίπου 200 χιλιόμετρα ακτών. Εάν το σκάφος, το οποίο έχει παρουσιάσει ρήγμα 32 μέτρων, κοπεί στα δύο, τότε ο κίνδυνος ρύπανσης των ακτών θα είναι πολύ μεγάλος καθώς θα χυθούν στη θάλασσα περίπου 70.000 τόνοι αργού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα