Ιδιαιτέρως πιεστικοί για τη λήψη επιπλέον μέτρων που θα φέρουν την αναστροφή της τάσης υστέρησης των εσόδων εμφανίστηκαν οι επικεφαλής της τρόικας κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντησή τους με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Παρά τα ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα τα οποία έχουν ήδη υιοθετηθεί, η ολοένα διευρυνόμενη υστέρηση των δημοσίων εσόδων η οποία έχει φτάσει το 1,44 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα την υλοποίηση του μνημονίου.
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι τα νέα φορολογικά μέτρα θα πρέπει να αποκλειστούν, αφού η αγορά δίνει το μήνυμα ότι δεν έχει καθόλου διαθέσιμη ρευστότητα. Συνεπώς, νέα μέτρα είναι ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε αναστολή λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων και αθρόες απολύσεις.
Τα στελέχη της τρόικας διαπίστωσαν επίσης καθυστέρηση στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Nέα συνάντηση το μεσημέρι
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει νέα συνάντηση με τους τρεις επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου οι ελεγκτές να συντάξουν το τελικό πόρισμά τους.
Με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα, θα εγκριθεί η 2η δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, η οποία, πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται δεδομένη.
Στο πόρισμα θα περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν την τελευταία εβδομάδα από τους κυβερνητικούς παράγοντες για την υλοποίηση ορισμένων δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα τον περασμένο Μάιο (π.χ. απελευθέρωση «κλειστών επαγγελμάτων, έλεγχος στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, κλπ.).
Γιούνκερ: Θα εγκριθεί η δεύτερη δόση
Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και δήλωσε ευχαριστημένος από όσα έχουν γίνει στη χώρα μέχρι σήμερα.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς εξομάλυνση. «Πιστεύω ότι τα πράγματα βρίσκονται στο δρόμο της εξομάλυνσης. Τα τεστ αντοχής ήταν αποφασιστικά και πειστικά και βλέπουμε μία σχετική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ακόμα ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι πιο δυνατό απ' όσο είχαν εκτιμήσει κάποιοι αναλυτές πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σύμβουλος του Πρωθυπουργού ο Πάντοα Σκιόπα
Καθήκοντα συμβούλου του Πρωθυπουργού σε θέματα Οικονομίας και συγκεκριμένα, μακροοικονομίας, φορολογικά, τραπεζικά και διαχείρισης χρέους, αναλαμβάνει ο Τομάσο Πάντοα Σκιόπα, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από το γραφείο Τύπου του κ. Γ. Παπανδρέου.
«Με την παγκόσμια γνώση του στο σύνθετο πλέγμα των θεσμικών και οικονομικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τη σημαντική εμπειρία του στη χάραξη πολιτικής σε ανώτατο διεθνές επίπεδο, θα παρέχει συμβουλές στον Πρωθυπουργό σε θέματα πολιτικού σχεδιασμού που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ποιος είναι ο Τομάο Πάντοα Σκιόπα
Ο Τομάσο Πάντοα Σκιόπα διετέλεσε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας (2006-08) και Πρόεδρος της Υπουργικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2007-2008). Σήμερα, είναι Πρόεδρος της Notre Europe, Πρόεδρος του Promontory Financial Group της Ευρώπης και μέλος της Ομάδας των Τριάντα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Bocconi Luigi στο Μιλάνο και έχει M.Sc. από το Massachusetts Institute of Technology.
Το 1998-2005 ήταν μέλος της πρώτης Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Προηγουμένως, διετέλεσε Πρόεδρος της Commissione Nazionale per le Società le e la Borsa (CONSOB, 1997-98), Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Banca d'Italia (1984-1997) και Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1979 - 83). Έχει διατελέσει Γραμματέας της Μεικτής Επιτροπής Delors (1988-89), Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τραπεζών της ΕΕ (1988-1991), Πρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία (1993-97) και Πρόεδρος της Επιτροπής Πληρωμής και Συστημάτων Διακανονισμού (2000-05).