Μαραθώνια συνάντηση με την τρόικα στο ΥΠΟΙΚ

Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2010 19:41
UPD:23:52

Μαραθώνια ήταν η τελευταία συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς διήρκησε περισσότερες από έξι ώρες.

Τα αποτελέσματα των συναντήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του κλιμακίου των ελεγκτών θα παρουσιασθούν αύριο Πέμπτη σε συνεντεύξη Τύπου των επικεφαλής της τρόικας, ενώ θα ακολουθήσει επίσης συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Οικονομικών στις 13.00.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα θα υπάρχει αναφορά για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όχι όμως για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Όπως ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η βασική δέσμευση της χώρας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν είναι έναντι του ΔΝΤ, αλλά έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς υπάρχει σχετική σύσταση από το 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα θα απευθύνονται ακόμη συστάσεις για επιτάχυνση των κινήσεων σε τομείς όπως η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, η ενίσχυση φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού κ.λπ.

Συστάσεις θα απευθύνονται και για τα ελλείμματα των ΟΤΑ, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία επιβαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Η εκταμίευση, ωστόσο, της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, θεωρείται δεδομένη και αναμένεται να εκταμιευθεί στις 13 Σεπτεμβρίου.

Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, είναι η εξασφάλιση της τρίτης δόσης, η οποία πρέπει να εκταμιευθεί στο τέλος του Δεκεμβρίου και θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των συστάσεων της τρόικας, καθώς και από το νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011, τον Οκτώβριο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα