Αυξήθηκαν οι τιμές του αργού πετρελαίου

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2002 08:28

Tη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε τέσσερις ημέρες σε χρονικό διάστημα δύο μηνών σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς έντονη είναι η ανησυχία ότι το Ιράκ ενδέχεται να μην επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο οπλοστάσιό του, κάτι που εντείνει τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ και μπορεί να επηρεάσει τις προμήθειες πετρελαίου.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ μετέβησαν χθες για πρώτη φορά στη Βαγδάτη μετά από τέσσερα χρόνια προκειμένου να ελέγξουν την ύπαρξη βιολογικών και χημικών όπλων. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ δήλωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος την πρώτη ημέρα των συνομιλιών, καθώς μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας έπληξαν ιρακινούς στόχους στη Βαγδάτη, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου σημείωσαν άνοδο κατά 17 σεντς ή 0,6% φθάνοντας στα 26,88 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης στις 12:24' μ.μ. στη Σιγκαπούρη. Αυξήθηκε συνολικά 6,7% από τις 14 Νοεμβρίου σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε τέσσερις ημέρες από τις 9 Σεπτεμβρίου. Χθες κατά τη συνεδρίαση στη Ν. Υόρκη τα συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 1,20 δολ. ή 4,7% σημειώνοντας την υψηλότερη άνοδο που είχαν να σημειώσουν από τις 17 Απριλίου.

Φέτος οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν συνολικά σε ποσοστό 35%, καθώς έντονη ήταν η ανησυχία που επικράτησε για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ, το οποίο κατέχει τα υψηλότερα αποθέματα πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα