Γ. Νικητιάδης: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον τουρισμό

Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2010 11:12

Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου εκφράζει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, σημειώνοντας ότι «τα πράγματα είναι πολύ καλά σε σχέση με τον ορυμαγδό των γεγονότων, που επηρεάζουν και τον τουρισμό».

Ως ενδεικτικά αναφέρει ο υφυπουργός τα στοιχεία των αφίξεων στα ελληνικά αεροδρόμια κατά τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, οι αφίξεις στη Ρόδο κατέγραψαν άνοδο 11,4%, στην Κω 11,2% και στην Κέρκυρα 5%. Με ελαφρώς αρνητικά πρόσημα εμφανίζονται παρουσιάζονται οι αφίξεις στα αεροδρόμια Ηρακλείου (μείωση κατά 1,6%) και Χανίων (μείωση κατά 2,3%).

Τον ίδιο μήνα, ωστόσο, η επιβατική κίνηση στην Κρήτη, μέσω της θαλάσσιας οδού, παρουσίασε άνοδο 25%. Όσο για τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι αφίξεις σημείωσαν πτώση κατά 5,2% και 4,2% αντίστοιχα.

Σε ερώτηση για την εξέλιξη των τουριστικών εσόδων, ο κ. Νικητιάδης μιλά για απώλειες 7% - 9%, συμπλέοντας με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για μικρή πτώση στις αφίξεις σε σχέση με πέρσι και εκτιμούν πως τα έσοδα, φέτος, αναμένεται να καταγράψουν υποχώρηση έως και 10%, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που κρατάει κλειστά τα πορτοφόλια των ταξιδιωτών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), Μάριος Τριβυζάς, τονίζει ότι οι αφίξεις τουριστών κινούνται αυτή την περίοδο σε πτώση 3%, με τα νούμερά τους να ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής, Γιάννης Ρέτσος, διατυπώνει μια πρώτη εκτίμηση για την πτώση της τουριστικής κινητικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας, αλλά αισιοδοξεί. Δηλώνει πως ο ελληνικός τουρισμός «καλά κρατεί», παρά τους αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι οι εργατικές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τα στοιχεία από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, το πρώτο εξάμηνο του 2010, η επιβατική κίνηση κατέγραψε ανεπαίσθητη αύξηση 0,1% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009.

Οι επιβάτες, που διακινήθηκαν από το ΔΑΑ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, ανήλθαν σε 7,2 εκατομμύρια, ήταν δηλαδή αντίστοιχοι με το ίδιο διάστημα του 2009, παρά, μάλιστα, το γεγονός ότι πτήσεις μειώθηκαν κατά 3,5%.

Στον κλάδο της τουριστικής ακτοπλοΐας, τον περασμένο μήνα, η επιβατική κίνηση κατέγραψε πτώση 20% και 15 % το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2010, ποσοστά στα οποία αντανακλάται η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Για τη χειρότερη χρονιά του κλάδου του, κάνει λόγο ο Αντώνης Στελιάτος, πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού. Εξηγεί πως «οι κρατήσεις των επαγγελματικών σκαφών, με πλήρωμα, σημειώνουν πτώση, που ξεπερνά το 80% σε σχέση με το 2009» και σημειώνει πως αρκετά σκάφη μένουν παροπλισμένα, καθώς η ζήτηση δεν ανταποκρίνεται στην προσφορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα