Κίνα: Προς απελευθέρωση της αγοράς χρυσού

Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2010 12:56
UPD:13:00
REUTERS/STRINGER

Οι κινήσεις του Πεκίνου για απελευθέρωση της αγοράς χρυσού ανοίγουν το δρόμο στους ξένους παίκτες και τις ξένες τράπεζες, οι οποίοι θα σπεύσουν να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο, προσφέροντας τους εγχώριους επενδυτές μια πιο ελκυστική μορφή επένδυσης.

Ο δείκτης Shanghai Composite Index έχει καταγράψει απώλειες 20% το τρέχον έτος, ενώ η τιμή του χρυσού βρίσκεται κατά 9% υψηλότερα παρά τη διόρθωση που πραγματοποιήθηκε μετά το ρεκόρ που σημειώθηκε τον Ιούνιο. Υπό αυτές τις συνθήκες, ολοένα περισσότεροι μικροεπενδυτές στρέφονται στην αγορά χρυσού στο πλαίσιο της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου τους.

Η επιβολή περιορισμών στην αχαλίνωτη φημολογία όσον αφορά στον κλάδο των ακινήτων είναι πιθανό να ωθήσουν τους επενδυτές σε μετατροπή μέρους των ρευστών διαθεσίμων τους σε χρυσό, καθώς το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται ένδειξη ισχύος και καλοτυχίας. Οι προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης έχει οδηγήσει την τιμή του χρυσού άνω των 1.200 δολαρίων/ουγκιά, σημειώνοντας ρεκόρ δύο εβδομάδων.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Κίνα είναι ότι πολύς πλούτος κατευθύνεται από τις αγορές των ακινήτων στην αγορά χρυσού», σχολιάζει ο Μαρκ Πίρβαν, κορυφαίος αναλυτής εμπορευμάτων στην ANZ της Μελβούρνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα